Jac Naus: een pelgrim is altijd onderweg

 

Hilverbode augustus 2015

 

‘Als je eenmaal op weg bent naar iets, kan dat je doel bepalen. Ooit belandde ik samen met mijn vrouw in een pelgrimshuis aan de Spaanse grens. Vervolgens stonden we daar drie zomers de gasten te ontvangen. Geweldig. Jaren later werd ik mocht ik me inzetten bij dé pelgrimshoeve in De Kempen: hoeve Kafarnaüm in Vessem. Ook dat was weer geweldig.’

De rode draad in het leven van Lage Mierdenaar  Jack Naus (68) is het op weg zijn. Hij zette zich ruim dertig jaar in voor de jeugd, die net iets meer ondersteuning nodig heeft. Nadat hij met pensioen ging lag daar nog die andere uitdaging, waar hij inmiddels al tot voorbij zijn schouders in zat: de pelgrimage. Als drijvende kracht van de Vessemse pelgrimshoeve zette hij jeugd-pelgrimstochten mee op, organiseerde een bezetting van de hoeve met vrijwilligers en zag dat de pelgrimage leeft in deze tijd.

Nu vindt hij het tijd worden om het weer anders te gaan doen. Op de pelgrimshoeve doet hij een stapje terug en geeft een aantal taken over. Niet toevallig dat dit nu gebeurd, want de pelgrimshoeve krijgt een nieuw bestuur en het gebouw kreeg een nieuw jasje.

‘En dan te bedenken dat mijn levenswandel begon met een ‘roeping’, lacht de Lage Mierdenaar. Als hij in alle rust bij de vijver achter zijn huis naar de vissen kijkt, weet hij dat het altijd opletten is. ‘Er kan altijd zo maar iemand met jouw vis vandoor gaan,’ beaamt hij. ‘Ik was twaalf jaar en werd de wereld van de broeders ingetrokken. Er leek een pater of pastoor in mij te schuilen, maar uiteindelijk werd dat het toch niet. Ik sprong als een vis uit de kom en kwam weer in het burgerlijk leven terecht. Vanuit Geldrop streek ik in Lage Mierde neer, samen met Ria. We creëerden in onze woning een plek waar altijd iemand welkom was. Er verbleven buitenlandse studenten, we vingen vakantiekinderen op en er klopte nooit iemand vergeefs aan. Datzelfde uitgangspunt kwamen we ook tegen in de pelgrimage. Een pelgrim die op weg is klopt nooit ergens vergeefs aan. In Vessem op de pelgrimshoeve hebben we die sfeer ook weten te creëren. Er klopten al duizenden wandelaars aan, of ze vertrokken van daaruit naar Santiago de Compostella.

Maar inmiddels kruipen ook de jaren bij Jack Naus voorbij. De afgelopen jaren was hij meerdere keren per week in Vessem te vinden waar meer en meer taken op zijn schouders kwamen bij de pelgrimshoeve. ‘Ik besefte dat het anders moest, ‘zegt hij. ‘Het moest breder gedragen worden. Ik was op een gegeven moment voorzitter, secretaris en penningmeester tegelijk. Dat is niet goed. Nu zijn er nieuwe mensen in het bestuur gekomen en blijf ik nog wel bij een aantal zaken betrokken. Loslaten kan ik het zeker nog niet,’ zegt hij.

Aan de Servatiusstraat in Vessem bewoonden een aantal broeders een voormalige boerderij. Ze stelden hun hart en hun huis open om pelgrims te ontvangen. Voor een maaltijd, een kop koffie of een overnachting. De pelgrimstocht naar Santiago de Compostella is vaak het doel van de pelgrims.

‘Ik voelde me altijd al geroepen om iets voor anderen te betekenen, zegt Naus.

Als hij terug kijkt op zijn jarenlange contacten op de Pelgrimshoeve, overheerst het gevoel van respect en betrokkenheid. ‘Een voordeel was dat ik altijd een goede ingang had bij de broeders, die het pelgrimshuis daar ooit startten. Nu wordt het initiatief ondersteund door tientallen vrijwilligers die uit het hele land komen. Zij bemannen de pelgrimshoeve daar zeven dagen per week, 24 uur per dag.

De vernieuwde pelgrimshoeve aan de Servatiusstraat 11 in Vessem wil Jack graag aan iedereen laten zien.

Zondag 27 september is er van 11.00-15.30 uur een open dag in het vernieuwde pand en kan iedereen proeven aan de gastvrijheid. Er is een foto expositie over het pand met zijn 100-jarige historie en over de rol die Kafarnaüm reeds vervulde in de pelgrimage. Er zijn infokraampjes, workshops voor kinderen en er kan een kijkje genomen worden in de historische tuin van de Hoeve.