Zilveren rank voor jeugdpelgrimage

Hilverbode oktober 2015

Jac Naus uit Lage Mierde ontving afgelopen week de Zilveren Rank voor het jeugdproject ‘Pelgrimeren voor de jeugd’. Het is een zingevingsproject van Pelgrimshoeve Kafarnaüm in Vessem. De Zilveren Rank is een jaarlijkse stimuleringsprijs van de Stichting Kiemkracht voor jeugdactiviteiten in de Kempen. De prijs, die voor de vierde keer uitgereikt werd, bestaat uit een zilveren beeldje in de vorm van een wijnrank en een geldbedrag van vijfduizend euro. Jan van Gisbergen uit Hooge Mierde, een ervaren Santiago de Compostella-pelgrim die over de camino-pelgrimage een boek publiceerde, reikte de prijs uit aan Jac Naus, vrijwilliger bij Pelgrimshoeve Kafarnaüm.  

Met het project Pelgrimeren voor de jeugd moedigen de vrijwilligers van Hoeve Kafarnaüm kinderen en jongeren van 10 tot en met 18 jaar aan om na te denken over de eigen levensweg. Ze doen dat door samen met deze jongeren op pad te gaan als pelgrim. Al wandelend, voorzien van stok, rugzak en schelp, praten ze met elkaar over de zin van het leven. Ook houden de groepen regelmatig halt bij stilteplekken, zoals veldkapellen. In een reactie op de prijs gaf Jac Naus aan het bemoedigend te vinden om te zien dat anno 2015 grote groepen jongeren er behoefte aan hebben de hectiek van het leven even los te laten en met elkaar op weg te gaan. Daarbij zoekend en luisterend naar zingevings vragen.

Jeugdpelgrim

De jeugdpelgrimage ontstond een aantal jaren terug, toen Jac Naus samen met anderen van de Vessemse pelgrimshoeve, leerlingen van groep acht van basisscholen uitdaagden om naar Vessem te lopen. In een straal van vijftien kilometer rond Vessem werden alle basisscholen bezocht en uitgedaagd om voor de schoolverlaters een pelgrimsdag te organiseren. Enkele scholen uit het voortgezet onderwijs liepen zelfs een tweedaagse.

De pelgrimstocht voltrekt zich vrijwel altijd volgens een vast ritueel. Behalve de eigen leerkracht loopt er altijd een ervaren pelgrim mee, die onderweg kan vertellen over het lopen van een echte tocht. Onderweg vinden er vaak nog ontmoetingen plaats met andere pelgrims. De jongeren krijgen in hun rugzak een kaars mee en hen wordt gevraagd om ook een steen mee te nemen. De steen staat symbool voor de last die iedereen draagt en deze wordt onderweg bij het Cruz de Ferro bij de Vessemse Jacobushoeve achtergelaten. Door de ballast achter te laten kan ook de boodschap daar blijven!

De kaarsen kunnen onderweg bij een veldkapel of bij het eindpunt Kafarnaüm Vessem opgestoken worden. De boodschap die elke deelnemer daaraan mee wil geven is persoonlijk. Vaak wordt die boodschap met elkaar gedeeld.

Jac Naus merkte samen met de andere pelgrims die de jeugdpelgrimage organiseren, dat de gesprekken onderweg altijd ergens over gaan. Los van de digitale wereld, komen de jongeren weer bij de basis van het leven: bij zichzelf. Door dingen met elkaar te delen en door samen de weg naar het eindpunt te kiezen, ontstaat vaak een verbondenheid voor langere tijd. De slogan ‘eens een pelgrim altijd een pelgrim’ gaat daarbij voor veel deelnemers op.