Gemeente opent jacht op skippy.
 
Als het aan de gemeente Reusel-De Mierden ligt is het binnenkort gedaan met de vrijheid van de kangoeroe die al een aantal weken door de Lage Mierdse bossen huppelt. Nadat er eerder berichten waren van wandelaars en fietsers die het dier op hun pad tegen kwamen, was er afgelopen week een aanrijding met een auto. “We gaan hem zo snel vangen,” meldt wethouder Jan Zandstra (verkeer) strijdlustig. Hoe hij dat aan gaat pakken weet hij overigens nog niet. “We weten dat ze snel kunnen zijn en hoog kunnen springen: we zullen daarom wel een goed plan moeten hebben.”
In het Belgische Heusden-Zolder deed zich twee maanden terug eenzelfde situatie voor. Daar waren uiteindelijk honderden vrijwilligers, een politiehelikopter en een enorm vangnet nodig om de kangoeroe levend in handen te krijgen. Zandstra denkt dat het in zijn gemeente niet zo’n vaart zal lopen. “We gaan er wel voor om hem levend in handen te krijgen. Het is natuurlijk geen enkele kunst om het dier neer te knallen maar dat heeft niet onze voorkeur,” aldus de wethouder.
De kangoeroe – volgens de woordvoerder van de Beekse Bergen gaat het mogelijk om de ondersoort BennetWallabie - kan nu nog even genieten van zijn vrijheid.
Natuurkenner Jos Wenting uit Esbeek die het dier als eerste signaleerde, overweegt deze week nog melding te doen bij de FENO-lijn, het meldpunt voor bijzondere waarnemingen van dieren aan de universiteit Wageningen. “Normaliter melden we daar de eerste kievit of het verschijnen van soorten dieren die er normaal niet zitten. Deze kangoeroe is waarschijnlijk wel de eerste maar aan een trend denken we niet, ook al is er sprake van een algemene temperatuurstijging”.
HW