Eend ophalen en schotproeven

Jachthonden laten zich zien

 

Augustus 2017

In het buitengebied van Lage Mierde vond afgelopen week een wedstrijd plaats voor jachthonden van het ras Cesky-Fousek en Griffon. Zo’n vijftig honden uit heel Nederland kwamen tegen elkaar uit in een poging om een A-B-C certificaat te behalen.

Maurice Lentjes met zijn hond Mila

Een kort commando klinkt over de groene weide en Mila, de bruine jachthond (een Cesky-Fousek) loopt weg van zijn baasje. Even twijfelt de hond, waarna baasje Maurice Lentjes een nieuwe aansporing zijn richting in stuurt. Dan doet de tweejarige viervoeter wat er van haar verwacht wordt en loopt de route zoals dat verwacht wordt.

“Ik ben zelf geen jager zegt baasje Maurice, voor mij is het de sport om de hond zo af te richten dat hij wel alles met en voor de jager kan doen. Zelf ga ik soms wel mee op jacht als drijfveer: dan is de hond in zijn element en kan hiji in de praktijk brengen wat hij eerder geleerd heeft.”

Op onderdelen als schotproef, eend-uit-het-water, prooi ophalen en volgen, konden punten verdiend worden. Allereerst in de C- (laagste) klasse en vervolgens ook in de B-klasse. De best scorende honden kwamen als toetje tegen elkaar uit in de A-klasse.

Harm van Dijk uit Genemuiden van de Nederlandse Korthaar Griffonclub zag tevreden hoe de honden erg hun best deden om de commando’s van hun baasjes op te volgen. “De ruimte op de weilanden en in de bossen rond de Beekakkerweg in Lage Mierde vormen boor ons een ideale entourage,” zegt jij. “Ook al verliep de aanloop wat stroef. Door omleidingen vanwege afgesloten bruggen was het terrein moeilijk bereikbaar. Daarnaast bleek een van de weilanden net met drijfmest geïnjecteerd te zijn. Gelukkig hadden we voldoende alternatieven.

De honden visten eenden uit een grote vijver en speurden in de bossen naar het afschot van de jagers. Zo ook de hond van Klaas Niewold uit Loosdrecht met zijn hond Walske. In het dagelijkse leven is hij directeur van een aardbeienveredelingsbedrijf, maar in de avonduren is hij vooral bezig met de training van zijn hond. “Vandaag moest het eruit komen, maar het gaat hem niet worden. Ze behaald het certificaat niet door een te stroeve start. Misschien had ik haar wat langer aan de omgeving moeten laten wennen. Pas toen ze het water in mocht om een gevallen eend op te halen, ging het wat beter. Zo bezig zijn in de natuur en dan samen met je dier een eenheid te vormen, dat is de uitdaging,” zo verduidelijkt hij zijn passie. “De honden worden tegelijk natuurlijk ook getraind voor de jacht, dat is een bijkomend doel. Zeker voor mij als jager.”

Carmen Wolters-Verdonk met haar hond Chess van ’t Rijnsdaal en Jeroen van Eijk met Tara Jemiluk behaalden met 90% de meeste punten. Ze waren naast Martine Brenkman-Bongers met Finnouk van de Wennikmeide de enige drie die het A-certificaat behaalden.