Jack Harbers bouwde eigen skihut als mancave
Oktober 2018
 
 
De economie draait als een tierelier en de woningbouw zit weer in de lift. Maar hoe mooi onze woningen ook zijn, er blijven altijd nieuwe wensen. Een zo’n wens is het hebben van een eigen ruimte in of in de nabijheid van je woning. Als je daar als man je ziel en zaligheid in legt, kan dat de mancave genoemd worden. Jak Harbers uit Diessen was altijd al geobsedeerd door de mooie Oostenrijkse skihutjes en hij besloot er in zijn tuin zelf een te maken.
Een paar super oude ki’s en de bijbehorende prikstokken. Een miniatuurskilift en twee raampjes met daarin een vergezicht op de Oostenrijkse bergen. En hout, veel hout. Als je in de skihut van Jack Harbers (42) aan de Rijtseweg in Diessen zit, waan je je echt in de Oostenrijkse Alpen.
“Er gaat bijna geen vakantie voorbij dat we Oostenrijk of Zwitserland zo’n skihut aandoen,” zegt hij. In de winter of in de zomer, het blijft leuk en het roept bij mij altijd speciale gevoelens op.”
Harbers werkte jarenlang als chauffeur maar hij had daar het gevoel dat hij zijn creativiteit onvoldoende kwijt kon, daarom ging hij samen met zijn vader mee die in de bouw werkte.
“Mijn vader werkte als timmerman en hij had veel vaardigheden om mooie dingen van hout te maken. Ik leerde pen-gatverbindingen te maken en vrijwel meteen begon ik ook maar mijn eigen huis te verbouwen.”
De keuken van steigerhout die hij  in zijn eigen huis maakte, toont dat hij zelf ook aanleg heeft om zijn opgedane vaardigheden op kundige wijze in te zetten. “Van het een kwam het ander. Achter in mijn tuin stond nog een hondenhok van de vorige eigenaar. Het leek mij de perfecte plek om er iets moois van te maken.”
Hij begon met het maken van een globale schets en daarna met de verankering van de staanders. Hij koos als houtsoort Douglas, omdat dit met relatief weinig bewerking toch duurzaam is. Omdat er al fundamenten en fundering aanwezig waren, kon hij al snel de hoogte in.


“Op het moment dat ze de stapel hout kwamen bezorgen die ik besteld had, schrok ik wel. Wat een enorme berg. Balken van 20x20 voor de staanders en de ondersteuning en ruwe planken voor de zijkanten. Ook op de vloer ligt hout, maar daar is nu iets niet goed gegaan want door een lekkage in het dak is er water onder gekomen.”
Hij begon met het maken van een raamwerk, waarbij hij veel aandacht had voor de houtverbindingen. Daar waar pen en gat gemaakt kon worden, paste hij dat toe en het geheel kreeg een zeer robuuste uitstraling. Het hele werk voerde hij in zijn eentje uit, maar doordat hij alles na werktijd moest doen, duurde de klus wel een heel jaar lang. “Daar komt nog bij dat ik ook graag in het buitenland ATB tochten rijdt en ja, ook daarbij passeren we ook vaak de skihutten. Ik geef mijn ogen altijd goed de kost en vaak zie ik details die ik dan weer toe kan passen.”
Als inrichting van zijn skihut heeft hij een 4,5 meter lange tafel, waar de pullen bier zo over kunnen schuiven. “Het is nu nog niet meer dan een tafelblad dat op het onderstel van twee tuintafels rust,” legt hij uit. “Zo blijft er nog het nodige aan te doen. In feite ben je met zoiets nooit klaar.”
Aanvankelijk was de skihut aan één zijde geheel open maar door slagregens op de houten vloer ging hij toch op zoek om dat af te schermen. Nu heeft hij een glaswand die hij er voor kan schuiven, maar als het effe kan staat die glazen wand ineen geschoven en valt de zon meteen op het interieur. Een tv toont dat de skihut ook voor andere doeleinden gebruikt wordt.
“Mijn kinderen hebben er al een slaapfeestje gehouden en elk feestje dat we thuis te vieren hebben is in de skihut,” zegt hij. “In de zomer zitten we er bij elke maaltijd en als ik van mijn werk thuis kom is het de ideale plek om even uit te puffen.”
Na het werk als timmerman heeft hij op dit moment toch weer een andere stiel, maar de vaardigheden die hij opdeed kan hij altijd nog in de praktijk brengen. “Vanuit mijn huiskamer kijk ik in de tuin nog tegen een kale muur,” lacht hij. “Dat is misschien wel het volgende project.”
De skihut van Jack Harbers meet 7 x 3,5 meter. Er zijn ruimt veertien plaatsen aan de lange tafel.