in herinnering.

Jan Appels was de meest positieve fotograaf ooit.

mei 2018

met het overlijden van fotograaf Jan Appels uit Middeelbeers gaat een bijzondere man verloren voor deze wereld. Jan was jarenlang de fotograferende optimist,  zelfs toen hij het einde van zijn leven voelde naderen, bleef hij opptimistisch. Maar het laatste plaatje was een plaatje dat hij zelf niet meer kon regiseren. Zijn ziekte sloopte hem van binnenuit, waardoor er veel te vroeg een einde kwam aan zijn mooie leven.

In de omgeving van de gemeente Oirschot/De Beerszen en Hil;varenbeek was Jan een bijzondere verschijning. Groot van gestalte, soms wat onhandig met zijn woorden. Maar altijd met zijn camera en zijn glimlach. Als twee bondgenoten had hij ze altijd bij zich en hoe triest het onderwerp dat hij fotografeerde ook was, als hij vertrok bleef er altijd iets positiefs hangen.

Daarnaast maakte hij ook prachtige plaatjes. Vanuit zijn karakteristieke houding, knieen licht gebogen, legde hij de wereld om hem heen vast. Zijn vrouw en twee kinderen, maar ook alles in zijn dorp en ook verder weg. Geen onderwerp was hem te doel. Altijd schuivend met zijn agenda en denkend aan mogelijkheden. Altijd het glas halfvol.

We zullen Jan enorm missen, zelf werkte ik jarenlang met hem samen bij de bladen van de Kempenpers en hilverbode. Nooit deed je tevergeefs een beroep op hem en als ik op zondagmiddag mijn zoons aanmoedigde op het voetbalveld, zag ik zijn gestalte in de verte al. Altijd even dat plaatje en enkele dagen later de mooie fotos.

 

Jan,

bedankt voor alles wat ik en anderen met jou mochten beleven.