Dierenarts Jan Berger regisseert

 
Tussen de koeien denk ik soms aan de rolverdeling
Dierenarts en regisseur ligt soms dicht bij elkaar
 
 hilverbode 2008
Lage Mierde.- Jan Berger is dierenarts en regisseert op dit moment de klucht ‘Schoonouders’ van de toneelvereniging Hooge Mierde. Voor de dierenarts waren de afgelopen maanden een periode van organiseren, aanwijzingen geven en rollen verdelen, ofwel: regisseren. Soms zat hij tussen de koeien na te denken over de rolverdeling en regelmatig kwam het voor dat hij met zijn pieper op zak op de bûhne stond: bij een spoedklus of keizersnee moesten de spelers het dan even zelf doen.
Jan Berger kwam drie jaar terug min of meer bij toeval met toneel in aanraking. ‘Ik had me aangesloten om met een clubje boeren voor een play-back act. Toen een van de boeren, toevallig de regisseur, het te druk had, sprong ik voor hem in. Na ons oefende de toneelvereniging in diezelfde zaal. Zij hadden geen vaste regisseur en zagen mij bezig: het duurde niet lang of ik stond ook voor dit gezelschap’.
Het publiek in Hooge Mierde weet het toneel al jaren goed te waarderen en Berger geniet ervan om er zijn bijdrage aan te leveren. ‘Mensen moeten kunnen lachen en de spelers moeten er plezier in hebben,’ zegt hij. ‘Maar natuurlijk moet het spel er wel goed staan’.
Nadat dit jaar de keus op de klucht ‘Schoonouders’ van Ineke De Grijs viel, namen de audities en de rolverdeling de diernearts behoorlijk in beslag. ‘Het gebeurde regelmatig dat ik tijdens mijn werk de typetjes aan me voorbij zag komen. De juiste mensen op de juiste plek zetten dat alleen is al een uitdaging’.
In ‘Schoonouders’ weet Berger een jong stel die beide ouderparen op bezoek krijgen: een bodem voor diverse verwikkelingen. De regisseur had maandenlang zijn handen vol om alle teksten er bij de spelers in te stampen: vanaf oktober werd er stevig geoefend.
‘Als dierenarts voel ik me soms ook een beetje regisseur. Bij een keizersnee bijvoorbeeld als ik de boer aanwijzingen geef om allerlei zaken voor te bereiden. Als er weer een jong kalf het levenslicht ziet is het als een opvoering die succesvol verloopt. Alleen het publiek in een koeienstal ziet er anders uit en in plaats van applaus klinkt er boegeroep….
HW