Rubriek De Goeie Ouwe Tijd

Voor een broek of bazeloen moest je bij jan de Muis zijn

 

ED januari 2015

 

Bladel – Jan Cornelis was in Bladel en omstreken bekend als Jan de Muis. Hij had geen winkel met een grote etalage, maar was voor veel gezinnen in Bladel en omgeving wel tientallen jaren hèt adres waar kleding en linnengoed gekocht werd. Hij had in de Sniederslaan in Bladel een klein winkeltje waar de broeken hoog boven de toonbank opgestapeld lagen. Maar nog meer was hij de man op de weekmarkten in Bladel, Reusel en Hapert. Hij reed ook met zijn auto naar de boeren in het buitengebied en noteerde zijn bestellingen op een sigarettendoosje. Verstelwerk leverde hij als extra service gratis na en hij kende zijn klanten bij naam en toenaam.

Jan de muis was weliswaar geboren als Jan Cornelis, maar door de bijnaam van zijn voetbal vlugge vader, waren al diens nazaten ‘die van de muis’. Omdat Jan bij de meeste Bladelnaren het bekendste van de familie Cornelis was, stond De Muis synoniem met zijn confectie zaak.

Jan, geboren in 1922, begon al in de vijfde klas van de lagere school te sjaggeren met tal van zaken. Net als veel leeftijdsgenoten leek de sigarenindustrie zijn lotsbestemming, maar behalve dat hij in die periode zijn vrouw Jeanette ontmoette, leverde het hem niet veel op. Al in 1954 begon hij met de verkoop van lappen stof aan huis. Toen dat goed begon te lopen, kocht hij een winkelpandje aan de Bleyenhoek in Bladel. Het was een winkeltje zoals er in die tijd veel waren. Hij verkocht er kruidenierswaren, snoepgoed en veel voorkomende stoffen. Maar na tien jaar was er meer ruimte nodig en verkaste hij naar de Sniederslaan. Er kwam daar weliswaar ‘Jan Cornelis confectie’ op het raam, maar in de volksmond bleef hij gewoon Jan de Muis. Hij combineerde de winkel met een stand op weekmarkten in de omgeving en in het buitengebied had hij zijn vaste adressen waar hij met een busje langs ging. Hij kende de mensen en zij kenden hem. Met zijn petje op, het busje vol met spijkerbroeken en overalls, was hij een vaste waarde. Hij verkocht datgene waar op dat moment behoefte aan was, van borstrokken en lange onderbroeken tot badstof doekjes voor de vrouwen. Als Jan op tour was, stond Jeanette in de winkel achter de toonbank, later geholpen door dochter Annelies.

Jan was een man van het volk en had een vlotte babbel. Hij kon met iedereen goed overweg en wist al bij het eerste contact wat de klant echt nodig had. Bij hem in de winkel geen kijkers om te kijken, maar vrijwel uitsluitend kopers om te kopen.

Op zijn 65 ste was hij zijn tijd vooruit: hij vond het nog te vroeg om te stoppen. Zo duurde het tot 1991,  op zijn 69-ste, dat hij stopte op zijn laatste weekmarkt. Die zelfde avond voelde hij zich niet goed: het was het begin van het einde. Hij werd nog opgenomen in het ziekenhuis maar kwam niet meer thuis om van zijn pensioen te genieten.

Dochter Annelies zette de zaak voort om deze later te verkopen. De winkel ging verder onder de naam Cornelis Textiel, maar de geest van Jan de Muis was er niet meer. Onlangs, op 31 december 2014 was de winkel, inmiddels verhuisd naar de van Dissellaan,voor het laatst open.

Veel ouderen in Bladel en omgeving hebben nog de herinnering aan Jan de Muis, maar ze moeten voor hun kleding nu naar elders. In de herinnering leeft nog de gemoedelijkheid van Bladelse stoffenman. Naast zijn kledingzaak was hij ook meer dan 25 jaar belangeloos spreekstalmeester bij het Rad van fortuin voor de organisatie Hulp in Nood. Ook dat was Jan de Muis.

 

Foto: Jan de Muis bij zijn laatste weekmarkt. Een dag nadat hij officieel stopte overleed hij.