Jan Fiers leidt fietsers door het groene Brabant

 

Augustus 2017

Het is stil in het bos, op de plek waar het fietspad langs de groene bomen slingert. Dan knisperen de schelpen van de schelpenpad en bewegen de blaadjes. Een klein beetje. Twee fietsers rijden langs, ze verstoren nauwelijks de stilte. Van dinsdag 22 tot en met vrijdag 25 augustus vindt vanuit Lage Mierde de fiets4daagse plaats. De deelnemers komen uit heel Nederland en zij doorkruisen vier dagen lang het mooie groene Brabant. De mooiste fietspaden en plekjes worden geselecteerd voor een van de routes, onderweg is er elke dag een interessante pleisterplaats.

Het fietsen zit Nederlanders in het bloed, daarom is er niet veel aansporing nodig om het stalen ros te beklimmen. Voor wie er niet toe komt om zelf de mooiste plekjes te zoeken, kan zich laten leiden door de fiets4daagse, zoals die in Lage Mierde.

Lage Mierde ligt op een steenworp van de Belgische grens, onder Hilvarenbeek en Esbeek. Wat daar ooit begon als een activiteit van leden van een lokale buurtvereniging (Kloosterstraat Lage Mierde), groeide in 23 jaar uit tot een bovenregionale happening. Onder de honderden deelnemers zijn er velen die er speciaal hun kampeerweek op afstemmen. Mini-campings uit de omgeving maken reclame op vakantiebeurzen om de 4daagse te promoten: en zo het eigen kampeerterrein vol te krijgen. Van één campinghouder (Camping de Vinkenhei aan de Beekakkerweg in Lage Mierde) is bekend dat de campinghouder persoonlijk met zijn gasten mee fietst.

Om deel te nemen aan de fiets4daagse is weinig voorbereiding nodig. De afstanden zijn tussen de 25 en 35 kilometer en elke dag is er een extra lus mogelijk van nog eens tien kilometer. Vooraf inschrijven is niet nodig (ook niet mogelijk) omdat elke aanmelder deel kan nemen. De deelnemers kunnen zowel in de namiddag als in de vroege avond starten. S middags zijn de starttijden tussen 13.00 en 14.30 uur. De avondstart is van 17.30 tot 18.30. Alle vertrekkers starten hun route bij Café Dorpzicht, Dorpsplein 2 te Lage Mierde, waar ook de finish is. De deelnemers kunnen zich hier tot 22.00 uur afmelden.

De man met de hoed

Om alles rond de fiets4daagse in goede banen te laten lopen, is een team van zo’n dertig vrijwilligers vier dagen lang in touw. Zij bemannen onderweg de stempelposten en ze registreren elke vertrekker en aankomende deelnemer. De vrijwilligers worden nog steeds aangestuurd door Lage Mierdenaar Jan Fiers, die het initiatief 23 jaar terug opstartte. Hij heeft een geheel eigen werkwijze om de routes samen te stellen en hij weet in zijn vrouw Nia een perfecte partner om de routes uit te testen. Dit uittesten bestaat vooral uit het voorfietsen van de route.

‘Wij hebben in de jaren negentig op een oude computer zelf een programma in elkaar geknutseld dat de routes via de straten en kruispunten verbind tot één grote ronde,’ legt Fiers uit. ‘Op deze manier houden we een goed overzicht over de totale lengte en komt de instructie om de route te vinden logisch op papier.’

De Lage Mierdenaar hoopt maar dat zijn oude Dos-computer, nog uit de vorige eeuw, het nog een poos uithoudt, want als die vast loopt is hij ook dit programma kwijt.

Dinsdag 22 augustus liggen de startkaarten gereed bij de inschrijftafel. De deelnemers kunnen per dag of voor 4 dagen meefietsen. Zodra de ingevulde startkaart langs de organisatietafel is gegaan, wordt het controlestrookje van de startkaart gescheurd en wordt het stempelgedeelte uitgereikt, tegelijk met de routebeschrijving. De stempelkaart kan onderweg bij de controleposten afgestempeld worden.
Na terugkomst worden de stempelkaarten weer bij de organisatietafel ingeruild voor het controlestrookje. Met dit controlestrookje kan elke volgende dag van de 4daagse de tocht weer begonnen worden.

De deelnemers betalen een kleine bijdrage voor deelname: Volwassenen zes euro en kinderen tot twaalf jaar tweevijftig. Per dag inschrijven kan ook: dat kost tweevijftig per dag.

Elke deelnemer die drie dagen heeft gereden krijgt bij aankomst op de laatste dag een mooie medaille uitgereikt. Daarnaast zijn er speciale medailles voor mensen die vijf, tien of vijftien jaar mee rijden.

Routes
De routes zijn volledig uitgepijld, maar de deelnemers wordt geadviseerd ook de aangeboden routebeschrijving te blijven raadplegen.

Op het dorpsplein in Lage Mierde is voldoende parkeergelegenheid voor iedereen die de fiets met de auto aanvoert.

Een tip van de organisatie: Als je‘s-middags een wachtrij bij de inschrijving en drukte tijdens het fietsen wilt voorkomen, vertrek dan tussen13.30 en 14.30 uur.