’Meester Jan pad’ houdt gedachte levend

Afscheid schooldirecteur Jan Fransen

 

ED en hilverbode juli 2010

 

Hulsel/Hooge Mierde – Met het vertrek van schooldirecteur Jan Fransen wordt er op de Akkerwinde in Hooge Mierde en de Clemensschool in Hulsel een periode afgesloten. Jan Fransen (62) heeft zijn sporen verdiend in het Kempische basisonderwijs dat met zijn inbreng nieuwe impulsen kreeg.

Hij bracht als Naaldwijker het Haagse gedachtegoed naar Brabant, nadat zijn toenmalige vriendin (nu zijn vrouw) daar op vakantie ging. <I>Het is goed toeven in de Kempen<I> kreeg hij van haar te horen, waarna hij er zelf eens rond ging kijken. Hij kwam in Veldhoven terecht en daarna in de kleinste Zaligheid Hulsel. Daar stond de pastoor nog aan het hoofd van het schoolbestuur.

 

’Die pastoor ja, dat was me wat. Het toenmalige schoolhoofd Martin Hendrikx had mij persoonlijk gevraagd en met een telefoontje naar de burgemeester was een huis zo geregeld. Maar de horde die toen nog mijnheer pastoor heette, was zo direct niet genomen.’

Als Jan Fransen terug denkt aan de begin tijd in Hulsel ziet hij nog het pittoreske schooltje aan de Kerkweg. Er waren drie klassen en evenzoveel onderwijzers. Vergaderen was er nog niet bij en de pastoor zag op zondag altijd of iedereen wel braaf zijn hostie kwam halen.

‘Of het mijn uiterlijk was, mijn taal of mijn ideeën, ik weet het niet maar op een of andere manier paste ik niet direct in het plaatje van de pastoor. Tot ik de leiding op me nam van het jongerenkoor, toen veranderde dat 180 graden. Later werden we de beste vrienden en hadden we veel respect voor elkaar, op zijn afscheid zong het koor dat ik dirigeerde.’

Maar de meeste herinneringen heeft Jan toch aan de kinderen op het Hulselse schooltje. Hij maakte de verhuizing mee naar de Huisacker en zag de kinderen met de maatschappij mee veranderen. De jeugd werd mondiger en ouders participeerden mee in het onderwijs. Het waren zaken waar Fransen zelf nadrukkelijk voor stond en ontwikkelingen die hij stimuleerde. Hij kende elk kind en had voor iedereen een vriendelijk woord, zevenendertig jaar lang.

 

Grenzen

 

In zij Hulselse periode zocht Fransen ook graag de grenzen op. Na een kort uitstapje naar het middelbaar onderwijs kwam hij er achter dat het basisonderwijs toch echt zijn ding was. Hij ging opnieuw mee in de vaart van de veranderingen en kreeg ook andere scholen onder zijn hoede zoals in Casteren en Hooge Mierde. Hij zag de school in Hulsel krimpen van 135 tot 35 leerlingen en is blij dat er nu weer een groei plaats vindt. Nu zijn de 54 leerlingen nog steeds zijn inspiratie, hij had het nooit nodig om er autoritair boven te staan.

‘Wat overheerst is dat ook de kleinste kern zijn schooltje kon behouden, daar hebben we met zijn allen voor gestreden. Soms moesten we ver gaan, ooit kwam de Heilige Clemens er zelfs aan te pas,’ zegt hij.

 

De kinderen in Hulsel en Hooge Mierde zwaaiden afgelopen week hun hoofdmeester op gepaste wijze uit. In Hulsel werd het achterom-paadje naar de school omgedoopt tot <I>Meeste Jan pad<I> waardoor hij tot in lengte der dagen herinnerd zal worden.

Voor de scholen in Hooge Mierde, Lage Mierde en Hulsel komt er nu één  nieuwe directeur in de persoon van Bas van den Bosch, elke school krijgt daarnaast een eigen locatiemanager.

 

Jan Fransen kreeg bij zijn afscheid een knipselkrant. De laatste bladzijde was nog leeg, gereserveerd voor dit verhaal