Meesterwerk Arie Zwart weer in de picture

Jan Merckx bewaarde kunstwerk

Hilverbode sept 2010

Hilvarenbeek - Jan Merckx telt zijn jaren en zijn zegeningen. Hij gaat wat kleiner wonen en kijkt wat hij graag mee wil nemen naar zijn nieuwe woning in het centrum van Hilvarenbeek. Een van de opvallendste zaken die nog niet ingepakt zijn is een oud schilderij, een werk van Arie Zwart dat ooit in Lage Mierde gemaakt is. Het is net dit schilderij dat op dit moment in de picture is gekomen van de Lage Mierdenaren. Merck kan daarom de koffiekopjes klaar zetten voor het bezoek dat zich binnenkort aan zal dienen.

 

Al in 2006 besteedden wij in de hilverbode aandacht aan het schilderij waarvan eigenaar Jan Merckx vond dat het in Lage Mierde thuis hoorde. Hij zocht een plaats of persoon om het aan te schenken maar Lage Mierde bleek er nog niet klaar voor. Er waren daar grote plannen voor een nieuw gemeenschapshuis maar het was allemaal nog ver weg en niet concreet.

Dit jaar, in 2010, opende de nieuwe Ster echter haar deuren, de wanden zijn nog vlekkeloos wit en echte kunst ontbreekt er nog.

 

Zwart

 

@1P:In de beginjaren dertig van de vorige eeuw verbleef de schilder Arie Zwart enkele jaren in Lage Mierde, het was de eerste stop van zijn wereldreis. Hij zag het Lage Mierde in het begin van die vorige eeuw en zijn ogen voorspelden dat het er ooit anders uit zal gaan zien. Wat zijn ogen zagen konden  zijn handen vast leggen en dat deed hij dan ook. Zo schilderde hij het krakkemikkige bruggetje over de kronkelende raamsloop. Het was het paadje dat over het bruggetje voerde tussen Mispeleind en Vloeieind. Het was in die tijd nog een belangrijke verbindingsroute voor de boeren naar hun weidegronden.

 

78 jaar later denkt Jan Merckx nog vaak aan Lage Mierde, het dorp waar hij geboren is. Hij zag er het levenslicht net op het moment dat Arie Zwart er zijn schilderijen maakte en zonder dat  hij het zich bewust was, tekende Zwart wat Jan later ook zou gaan waarderen. Op het moment dat Jan er aan het Mispeleind verder opgroeide trok Arie Zwart al weer door andere delen van de wereld, op zoek naar mooie plekjes om ze vast te leggen want voor hem was het ook een middel van bestaan.

 

foto:Jan Merckx met het schilderij dat hij aan Lage Mierde wil schenken.