Jan Moonen waakt als EHBO’er over 4daagse

 Hilverbode juli 2015

Terwijl ook dit jaar weer meer dan duizend wandelaars vanaf het Vrijthof van start gingen voor hun Beekse 4daagse, kon iedereen dat met een vertrouwd gevoel doen. Een team van deskundige EHBO’ers waakte over het welzijn van de deelnemers. Tien van die EHBO’ers waren op de route te vinden en op de centrale plek bij start en finish waakte Jan Moonen. Tegelijk houdt hij ook het overzicht over alles en iedereen.

Als een vorst zit hij voor de herkenbare caravan van zijn vereniging. Als een Napoleon die van een afstand het slagveld bekijkt, ontgaat hem niets. Vier dagen lang zag hij de marcherende voeten aan zich voorbij trekken. De schoolkinderen die luidkeels de betrokkenheid bij hun school toezingen en de individuele wandelaars die het doorgaans wat rustiger houden. Moonen weet dat enkele uren later bij de finish de houding van de wandelaars anders is. Moe maar voldaan, maar af en toe een grimas van pijn. Dan weet hij dat hij in moet grijpen.‘Uiteraard veel blaren te verzorgen’, zegt hij vanaf zijn troon. ‘Vroeger werden alle blaren standaard doorgeprikt, maar tegenwoordig verzorgen we ze vooral. We bekijken per geval op welke wijze de persoon het beste zijn weg kan vervolgen. Als je een blaar doorprikt loopt er wondvocht uit en dat kan gemakkelijk een infectie geven. Het is te allen tijde goed om het dan hygiënisch af te dekken.’Jan Moonen heeft dit jaar de beste ervaring met specifieke blarenpleister, waarbij de plek rond de blaar beplakt wordt, waardoor de blaar zelf ontzien wordt. ‘Op vrijdag een meisje van twaalf jaar die erg veel last had van een blaar. Ze had schrik om er zelfs maar naar te laten kijken. Ik heb ze keurig behandeld met een blarenpleister. Het gaf meteen verlichting en het meisje was maar wat blij dat ze ook de laatste dag nog uit kon lopen. Maar onderschat ook de kleine ongevallen niet’, wijst Jan. ‘Een jongetje dat zijn huid open scheurt aan een hek. Met een hechtpleister makkelijk op te lossen, maar je moet er wel zijn. Of wat te denken van de valpartijtjes van de enthousiaste kinderen? Gelukkig zijn het dit jaar enkel kleine dingen’.Het is nauwelijks voor te stellen dat de voorbereiding op de EHBO-inzet bij de 4daagse al in de winter voorafgaand start. Jan Moonen kijkt dan welke van de 70 EHBO’ers per evenement beschikbaar zijn, zodat hij er zijn planning op kan maken. ‘Alleen dit jaar duurde het lang voor ik de lijst voor dit evenement compleet had,’ zegt hij. ‘Maar uiteindelijk komt alles goed en kon iedereen veilig op pad’.

Jan Moonen. Al vijfentwintig jaar kan Hilvarenbeek op hem bouwen. Als coördinator van de EHBO kent hij alle ins en outs: alles voor de veiligheid.