Jan Raes altijd op zoek naar het perfecte plaatje

 Januari 2019
 

Als op zaterdag 12 en zondag 13 januari de leden van fotoclub AFC in Reusel hun jaarlijkse werk tonen, hangen de foto’s van Jan Raes (66) daar zeker weer tussen. Het afgelopen jaar won hij met een superscherpe foto van een grote oehoe de publieksprijs, maar dit jaar voor hem geen dieren op de foto. Hij gaat voor een fietser die hij passeerde in de grote leegte van Oeganda.
,,Fotografie begon voor mij met een goedkoop cameraatje op schoolreis en het eindigt nooit,” zegt de Reuselse hobbyfotograaf Jan Raes. ,,Toch duurde het tot mijn twintigste, ik zat toen in militaire dienst, dat ik meer werk van fotografie ging maken. Ik had in die tijd een Lupitel, een oude Russische camera en ontwikkelde ook zelf de foto’s. Ik heb nog plakboeken vol uit die tijd, als ik die nu bekijk dan stelde het fotograferen toen nog niet veel voor.”
Nu, vele camera’s en ontelbare foto’s verder, kent Raes de kneepjes van het vak. ,,De winnende foto van de uil maakte ik met een klein diafragma, waardoor de achtergrond tot een groene muur samensmolt. We waren op een uitstapje in de omgeving van Baarn en op het moment dat ik afdrukte wist ik al dat dit een bijzondere foto was. Het is dan altijd nog wel spannend tot je het digitaal kunt bekijken, pas dan zie je of de echte scherpte en het juiste licht op de foto zit.
Raes komt met de andere leden van AFC twee maal per maand bijeen om elkaars werk te beoordelen en te bespreken. Ook maken ze regelmatig excursies en fotograferen ze veel op locatie.
Als hij dit jaar zijn werk op de expositie ophangt, doet hij dat voor de 30-ste keer in 32 jaar tijd: precies evenveel als er tentoonstellingen zijn geweest. ,,In de beginjaren waren we slechts met vijf personen, nu aanzienlijk meer. De mogelijkheden van fotograferen zijn enorm toegenomen, maar ook de belangstelling voor het fotovak groeit nog steeds,” vertelt hij.
Bij de expositie worden enkel foto’s van het afgelopen jaar getoond en die zijn verdeeld in de categorieën,  portret, natuur, landschap, macro en architectuur.
De foto’s worden op borden gepresenteerd en met een beamer worden er aantal series getoond.
De leden hebben dit jaar voor hun clubwedstrijd Sport als thema en jurering wordt gedaan door leden van een bevriende fotoclub.
De expositie in zaal De kei is op zaterdag van 14.00 u tot 22.00 u en op zondag van 10.00 u tot 17.00 u, om
15.00 u is er een lezing door Frans van Boxtel, die ingaat op de mogelijkheden van natuurfotografie.
De toegang is geheel gratis.


de foto waarmee Raes in 2018 de publieksprijs kreeg op de expositie