Kolder in de Schakel
Jan Smolders zijn debuut als regisseur
 
Januari 2019
 
 
Op 8, 15 en 16 februari is het weer toneelavond in Hooge Mierde. De toneelvereniging Hooge Mierde heeft een reputatie op te houden als het gaat om komische stukken: de kolder regeert maar al te vaak in de Schakel.
Jan Smolders was 18 jaar toen hij zijn eerste toneelrol speelde, nu neemt hij voor het eerst de regie van een toneelstuk. Het toneel heeft niet veel geheimen meer voor hem, want hij zag al tientallen regisseurs die hem vertelden hoe ze het wilden hebben. Nu weet hij precies wat hij wil, alleen moet hij dat nog wel aan de spelers overbrengen.
Hooge Mierde kent een rijk verleden als het om toneel gaat en Smolders was er al vaak bij. Tegenwoordig is hij beheerder van gemeenschapshuis De Schakel, waar de repetities en de uitvoeringen plaats vinden.
“Op mijn achttiende werd er bij de KPJ veel toneel gespeeld en later werd de toneelvereniging Hooge Mierde opgericht. Er was altijd wel een rol die bij mij paste en ik vond het altijd schitterend om op het podium te staan. Het liefst in een komische rol, het kan wat mij betreft niet gek genoeg gaan. Ik merkte ook dat het publiek in de Kempen het meest behoefte heeft aan een avond lachen. Een serie of drama-stuk hoef je hier niet te brengen, daar komen de mensen niet voor van de bank.”
Smolders maakte de afgelopen jaren ook diverse toneel-uitstapjes. Hij nam deel aan terrastheaters, en speelde met andere gezelschappen, waarbij hij ook John Lanting ontmoette.
“Dat komische, die humor in de toneelstukken, dat is toch wel een dingetje,” zegt hij. ,,Heel toevallig hebben we hier in Hooge Mierde enkele personen die in dat soort stukken elk typetje kunnen spelen, daar maak ik nu als regisseur dankbaar gebruik van. Types zoals Dré van den Borne en Nel Jansen waren al vaak elkaars tegenspeler, nu zijn ze een campingechtpaar. Ze ontmoeten daarbij onder andere Peter en Joke van Gool als het echtpaar Gotink, ook bijzonder.”
Smolders mist in zijn toneelclub op dit moment wel de aanwas van nieuwe leden en nodigt daarom met name jongeren uit om hun licht eens op te steken. ,,We willen graag de jeugd van de bank of achter de computer uit en hebben daarvoor een half jaar ongelofelijke lol bij het oefenen en drie mooie voorstellingen te bieden,” lacht hij.
In ’t is Bingo op de camping draait het om de mensen die op een camping verblijven en waar het vaak misgaat doordat men elkaar niet goed begrijpt.
’T Is Bingo op de camping is te zien op 8-15 en 16 februari in De Schakel in Hooge Mierde. Kaarten zijn te reserveren op tel nr 06-22039686 (na 18.00 u) en via www.toneelhm.nl