Jan Tielemans legt Reusel vast

Weekblade Kemphaan 1998
 
Meer dan dertig jaar legde hij zich toe op het filmen van alles wat hij op zijn weg tegen kwam. Nadat hij enkele jaren terug constateerde dat er bijna geen beeldmateriaal over Reusel voorhanden was, besloot hij Reusel te gaan filmen. Activiteiten, gebouwen en evenementen en sinds enkele jaren zelfs een jaar journaal op video. De man die zich naast het filmen ook nog bezig houdt met grafisch tekenwerk en lay out voor brochures verhuisde kort geleden naar de Korenbocht nabij d’n Achterûm. “Niet dat ik nou tijd heb om daar te gaan zitten”. Met zijn 75 jaar is hij in zijn nieuwe woning nog net zo gedreven aan het werk als ooit tevoren.
Jan Tielemans, geboren in Eindhoven, opgegroeid in Reusel en daarna weer gaan wonen vlakbij zijn werk aan de Technische Universiteit. Beroepsmatig was hij veel betrokken bij het in beeld brengen van zaken. Producten die op de T.H. ontworpen werden moesten in beeld vastgelegd worden, zoals de hart-long machine die hij beeldje voor beeldje op dia vastlegde en die nu nog steeds zijn diensten bewijst.” Zo’ n dertig jaar geleden ben ik begonnen met het filmen op dubbel en super 8,” vertelt Jan Tielemans als hij even tijd maakt voor een praatje. Vanuit de filmclub in Eindhoven waar hij lid van was deed hij mee aan verschillende filmwedstrijden waar hij regelmatig mee in de prijzen viel.
Toen hij destijds in de krant een oproep zag voor een nationale filmwedstrijd met als titel “This is Holland’ bedacht hij zich geen moment. “De Russische ambassade wou een Holland promotiefilm hebben en de winnaar van de wedstrijd stond een interessante prijs te wachten,” zo kijkt Jan terug die vervolgens op zijn brommertje heel Nederland afstruinde om alle karakteristieke plaatjes vast te leggen. “Van de bloemenvelden in Lisse tot de molens in Noord Holland” . Het resultaat was niet mis want de eerste prijs ging inderdaad naar de man die zelf het scenario bedacht en alles in eigen beheer uitvoerde. De prijs: een 14-daagse reis naar Rusland. Toen enige tijd later door de Amro-bank eenzelfde oproep kwam voor gebruik in Canada had hij het scenario nog in zijn hoofd zitten. Hij maakte een soortgelijke film en nu won hij een reis naar Canada. “Dat kwam goed uit,” zegt Jan, “want 2 van mijn broers woonden daar en zodoende kon ik ze gratis gaan bezoeken”.
Door de jaren heen verschenen er diverse interessante films van zijn hand zoals de promotiefilm over verstandelijk gehandicapten in woonvoorzieningen voor de Eindhovense SPD en “Kind in het verkeer” waar hij ook een eerste prijs mee won. “Het filmen van deze laatste film leverde veel commotie op toen Jan zowel politie, GGD als een slachtoffer bereid vond om voor hem te acteren. “veel mensen kwamen in paniek kijken omdat ze dachten dat het echt was,” zegt hij hierover. Op zoek naar voldoende beeldmateriaal voor deze film luisterde hij ook politieberichten af om deze diensten ook in volle actie te kunnen filmen en wist hij een chirurg bereid om in zijn vrije tijd zijn kloffie nog eens aan te trekken.
Overschakelen op video.
De overstap van het filmen van super 8 naar videofilm ging voor Jan, hoe kan het bijna anders, door het winnen van een prijs. Via een prijsvraag in het Eindhovens Dagblad won hij een videocamera en sindsdien staan zijn opnamen op de gewone videobanden.
Een van de eerste films die hi op video maakte was die over een bewoner in Huize Kempenland die hij een jaar lang volgde.
Reusel in beeld.
In 1991 kwam Jan na 40 jaar ‘Eindhoven’ weer opnieuw in Reusel wonen. Hij merkte dat er in Reusel erg weinig beeldmateriaal was over Reusel en ongevraagd begon hij alles wat zich in het openbare leven afspeelde te fimen. Door dit vervolgens aan de heemkundevereniging aan te bieden beschikte men daar al snel over een behoorlijk archief. De historische optocht werd minutieus vastgelegd en iedereen in Reusel kon een copy bij hem bijbestellen. Van de Reuselse schèper Cor Heesters werd door Tielemans een film gemaakt die inmiddels al eens uitgezonden is door tv-8.
“Ik maak in feite 2 soorten films: de lange films over bepaalde gebeurtenissen en de korte film, wat meestal meer een impressie is met korte indrukken” zegt Jan. De jaarjournaals die vanaf ‘95 over Reusel maakt zijn voor f 15.- bij te bestellen.
100 jaar kerkelijk en maatschappelijk leven in Reusel
Aan de hand van oude foto’ s en bestaande film en video opnames is Jan bezig aan iets dat de bekroning op zijn werk kan worden. Hij schetst er een beeld van de ontwikkeling van Reusel in de laatste 100 jaar en vond Graad Janssen bereid om de teksten te schrijven die door Joan Jansen ingesproken gaan worden.
HW