Jan van de Sande neemt afscheid

Nieuwe onderscheiding Reusel verrassend
 
ED 2 april 2010
Reusel-De Mierden – Bij het afscheid van Jan van de Sande als wethouder toverde burgemeester Harrie Tuerlings een voor die gemeente nieuwe onderscheiding uit de hoge hoed: het ereburgerschap. De onderscheiding was voor Van de Sande al net zo’n verrassing als voor het publiek, waaronder zijn familieleden.
Een woordvoerder van die gemeente laat weten dat de onderscheiding pas laat bedacht werd om recht te doen aan het vele werk van de lage Mierdenaar. Die kreeg eerder al een keer het lintje Lid in de Orde van Oranje Nassau voor het raadswerk wat hij ruim veertig jaar verrichtte.
De woordvoerder laat weten dat er op dit moment ambtelijk gewerkt wordt aan het protocol voor die onderscheiding. Daar zal in vastgelegd worden wat de criteria zijn om de prijs te krijgen, wie personen kan nomineren en wie er besluit over toekenning.
Landelijk is het ereburgerschap al geborgd, meerdere gemeenten maken er gebruik van. De woordvoerder van Reusel-De Mierden laat weten dat al wel vast staat dat de onderscheiding bestaat uit een oorkonde en een speld, deze zullen de scheidend wethouder later nog aangeboden gaan worden.
Jan van de Sande startte in de voormalige gemeente De Mierden om na de herindeling met Reusel daar gewoon verder te gaan. Hij was meerdere malen wethouder waarbij hij meerdere posten bezette, de laatste periode had hij ruimtelijke Ordening, financiën en Verkeer onder zich. Hij oogstte vooral veel lof over de wijze waarop hij de brede school door een financiële crisis leidde.
In heel de periode dat hij voor zijn taak stond slaagde hij er altijd om zichzelf te blijven. “Ik kan iedereen recht in de ogen kijken,”was dan ook zijn slogan. Bij zijn afscheid schoot hem echter een enorme brok in zijn keel. De verrassing van de onderscheiding zorgde voor een hem ongekende emotie.