Nieuwe brandweerman De Mierden

 

Lage Mierde – Voor Jan van Ratingen (48) uit het Belgische Weelde is het vanzelfsprekend dat hij het brandweerkorps in De Mierden te hulp schiet. Hij was al brandweerman in zijn woonplaats maar omdat hij in Lage Mierde naast de kazerne werkt is hij overdag ook daar beschikbaar.

De hoge hoed waar de vrijwilligers dinsdag plots zestien vrijwilligers uit tevoorschijn toverden zette de hele brandweerkwestie in een ander perspectief.

Van Ratingen daarover: “Ik emigreerde op mijn zestiende met mijn ouders naar Australië. Toen ik daar een Nederlands liefje tegen kwam besloot ik weer terug te gaan, ik kwam toen in Waalwijk terecht. Via collega’s kwam ik in aanraking met de brandweer in die plaats. Ik meldde mij aan en doorliep de opleiding. Toen ik later naar Weelde verhuisde meldde ik me daar bij de brandweer en volgde ook de Belgische opleiding.”

Nadat hij in Lage Mierde ging werken begon daar de brandweer kwestie te spelen vanwege een tekort aan vrijwilligers in de dagsituatie.

“Ik heb het eerst met mijn werkgever overlegd of ik me wel aan zou melden,” zegt hij. “Mijn baas komt zelf ook hier uit het dorp en hij staat er positief tegenover. Ik heb inmiddels een gesprek gehad met de commandant en omdat ik mijn opleiding in Nederland afgerond heb ben ik per direct inzetbaar.”

Commandant Johan de Greef houdt nog een slag om de arm. “Ik wil graag verder praten met zijn commandant in Weelde. We moeten voorkomen dat we in elkaars bluswater zitten. Ik verwacht dat we er samen wel uitkomen.”

“In het weekend in België en overdag in de Mierden beschikbaar,” concludeert de nieuwe Mierdse brandweerman. “Het levert de nodige ervaring op, vooral omdat in België de woningen meer divers zijn dan in Nederland. Dardoor is het soms moeilijker blussen daar. Het water is er echter net zo nat en het vuur net zo heet. Dat maakt dus niets uit.