Janske Antonis gaat koeien melken op Hulsel kermis

Vrolijke krullen en melk, veel melk.
 
foto: Janske schopte het tot eerste vrouwelijke gildekoning. hier poseert ze met keizer Ad vd Wouw
 
De kermis die in Hulsel plaats vindt heeft vaak een bijzondere gast hebben: eentje op vier poten. Het is de kunstkoe Berta 1, die met haar stevige uier garant zal staan voor het Hulsels kampioenschap handmelken. Onder de deelnemers is Janske Antonis (21) die een poging zal doen om alle mannen het nakijken te geven. Het afgelopen jaar werd ze met liters voorsprong eerste bij de dames en versloeg ze ook nog vrijwel alle plaatselijke boeren. Slechts één jongeman slaagde erin om enkele druppels meer uit Berta 1 te trekken en met een eervolle tweede plaats kon Janske een mooi certificaat boven haar bed hangen. Het afgelopen jaar werkte Janske elke dag bij een hoveniersbedrijf met snoeischaar, hark en schop om haar spieren nog meer te stalen: boeren gij zijt gewaarschuwd…
 
Met haar stevige bos kastanje kleurige krullen is Janske Antonis Hollands glorie uit Hulsel. Met een lach op haar blozende wangen sjouwt ze de hele dag samen met de mannelijke collega’s op het hoveniersbedrijf waar ze werkt. Struiken snoeien, gazon omspitten en bomen hakken. Het buitenleven is haar leven en de lucht om haar heen is zelden fris genoeg.
“Maar met Hulsel kermis heb ik drie snipperdagen gevraagd bij mijn baas. Ik denk dat ik met die dagen beter niet op de schop kan gaan hangen,” lacht Janske.
Vragend naar de kneep van het handmelken haalt ze haar schouders op. “Ik heb in heel mijn leven nog nooit onder een echte koe gezeten. Dat met die kunstkoe vind ik wel leuk. Het is een kwestie van vingervlugheid, de juiste beweging en vooral ook snel bewegen.” Niet nodig om te zeggen dat het leegtrekken van zo’n koe de nodige spierkracht in de handen en onderarmen vergt: maar daar zal het niet aan liggen.
Bij het handmelken, dat op dinsdag vanaf plaats vindt, gaat het erom om in 1 minuut zoveel mogelijk melk in de emmer te krijgen. Berta, die voor de toog plaats zal nemen, zal steeds kunstmatig bijgevuld worden om haar zeker niet droog te laten staan.
 
Janske won glansrijk het Hulsels kampioenschap handmelken. Later schoot ze zich ook tot prins bij het gilde maar in 2009 was haar grootste uitdaging: het huwelijk met haar Dirk.
 
HW