Zestig jaar lang de gildetrom geroerd

 ED juni 2014

 Reusel – Voor Janus Verhagen (89) kent het gildeleven weinig geheimen meer. Hij kreeg afgelopen week een penning van ‘zijn’ gilde Sint Joris omdat hij zestig jaar lid van die vereniging is. In die zestig jaar was hij altijd de man van de grote trom. Nu hij 89 jaar oud is gaan zijn bewegingen wat langzamer maar hij kijkt maar wat graag terug in de tijd.

“In 1954 begon voor mij het leven eigenlijk pas. Ik was dan wel 29, maar had net vier jaar in Indië gediend. Weer terug in Nederland was de eerste prioriteit werk, een huis en een relatie. Dat ik bij het gilde zou gaan lag feitelijk al vast want het was toen al een familietraditie. Mijn vader Jaon Verhagen was toen ook al jarenlang gildeman.”

Net terug uit Indië had Janus weinig zin in om weer met het geweer rond te lopen. Hij kreeg een grote trom in handen: dat zou helemaal zijn ding worden.

“In al die jaren hebben we in de hele Kempen en ver daarbuiten marsen door de dorpen gelopen bij de gildedagen. Het gilde is een vereniging waar de verbroedering groot is. We vieren alle hoogte- en dieptepunten uit het leven met elkaar. Bij de teerdagen zitten we schouder aan schouder, maar dat doen we ook als we een van ons ter grave dragen.”

Janus deed weinig moeite om boven het maaiveld uit te komen. Hij zat ooit wel een blauwe maandag in het bestuur. Toen het trommelen hem meer in zijn greep kreeg richtte hij met enkele naderen een drumband op. Deze drumband is er nog steeds, als onderdeel van harmonie Concordia.

Nu hij ouder is en terug kijkt op het leven, zijn de dagen wat stiller geworden. Vanuit zijn huiskamer kijkt hij uit over de Kleine Lend in Reusel, waar hij nog zelfstandig woont.

Hij geniet van het contact met zijn kinderen, klei- en achterkleinkinderen. Maar als er een gildedag is gaat zijn hart nog steeds sneller kloppen. De ronde door de dorpen mee lopen zit er niet meer in maar de beleving is er niet minder om.

 

Foto: Janus met de medailles vanwege zestig jaar gilde.