Jaon van Gisbergen vergeet het nooit

Veteraan eert gesneuvelde dorpsgenoot

 ED nei 2009

Hooge Mierde – Hij is 98 jaar oud en in zijn geheugen zit nog iedere seconde van de gebeurtenissen in de meidagen van 1940. Jaon van Gisbergen ontstak afgelopen zaterdag samen met medestrijder Peer Vrijsen en burgemeester Harrie Tuerlings het vredesvuur bij museum De Bewogen Jaren. Ook legden ze een krans voor alle gevallenen in de laatste oorlog uit Reusel-De Mierden.

 
De oorlogsjaren leken voor Hooge Mierde zonder grote kleerscheuren voorbij te trekken tot die 22-ste september 1944. Tot dan toe was er nog geen enkele dorpsgenoot gesneuveld en doordat de Engelsen in aantocht waren leek het einde nabij. Maar de Duitse bezetters hadden nog een karrevracht aan landmijnen in Hooge Mierde liggen en die moesten met spoed naar Reusel omdat dit bolwerk verdedigd moest worden. Er werd een boer geronseld die met zijn paard en wagen de klus moest klaren: Toon van de Borne.

De toen 36-jarige van de Borne, vader van vijf kinderen, spande zijn paard in en vertrok naar Reusel. Behoedzaam stuurde hij het trekdier over de keien maar met het eindpunt in zicht ging het mis in de Reuselse straten. Een van de landmijnen viel van de kar en de hele handel ging de lucht in. De knal was tot in de verre omtrek te horen en van Van de Borne zelf is nooit meer iets terug gevonden.

Om de dood van deze dorpsgenoot te herdenken werd er een straat naar hem genoemd, 65 jaar na de bevrijding werd het naambordje onthuld.De oud-strijders Van Gisbergen en Vrijssen stonden bij de onthulling van de Toon van de Bornestraat zij aan zij met de dochter van Van de Borne. Dochter Jaqueline was destijds twee jaar oud en heeft geen herinneringen aan haar vader. ‘Toch voelt dit goed, als een steunbetuiging voor het offer dat hij bracht,’ zegt ze.

 

Foto: Jaon van Gisbergen (midden) en Peer Vrijssen kijken hoe burgemeester Tuerlings de lont uitblaast.