Jarno Beerens trekt al zes jaar de kar van Neterpop

Muziekspektakel blijft Kempisch gezellig
 
ED 26 april 2010
Netersel – Al zes jaar lang is Jarno Beerens (30) uit Bladel dé grote organisator van Neterpop, het grootste muziekevenement in de Kempen. Nee, natuurlijk doet hij de organisatie van dat mega-event niet in zijn eentje maar toch. Bellend en regelend kom hij op me af gelopen. Hij heeft even tijd voor een praatje ook al scanderen 5500 toeschouwers de naam van hun idool op het podium en houden enkele honderden vrijwilligers de massa in toom.
“Waarom dit evenement zo populair kon worden?”
Het is gewoon één grote reunie geworden. Dit had in elk willekeurig Kempendorpje kunnen gebeuren en toevallig is het net hier dat het gebeurd. Maar toevallig is het ook weer niet.”
 
Rijen fietsers stroomden deze vrijdagavond in april weer naar de Polderdijk waar een enorm tentencomplex de bezoekers opwachtte.
“Als we moeten kiezen tussen de wijn, de muziek of de gezelligheid dan overwint de gezelligheid,” zegt Moniek Hoskens uit Hooge Mierde. Ze laat ‘Miss Montreal’ op zich inwerken en is helemaal klaar voor Jan Smit die daarna komt. Maar toch, die gezelligheid. “Het is dorpse gezelligheid,” zegt ze. “Veel mensen kennen elkaar waardoor het als een groot familiefeest voelt.”
Tien tieners uit Hapert groeperen rond Irene Verhoeven. “We zijn hier voor het eerst,” verklapt ze. “Iedereen heeft het altijd over Neterpop. Nou, dat willen wij dan ook wel eens zien.”
Ook in de Hapertse meidengroep valt het woord genieten meerdere malen.
Als we dan Liesbeth Schippers uit Casteren met twee vriendinnen tegen het lijf lopen blijken er ook andere beweegredenen te bestaan om naar Jan Smit te komen luisteren. “Noem het maar onze versie van vrouw zoekt boer,” zegt de struise uit st Oedenrode die haar vergezeld. Haar vriendin Angela uit Son en Breugel geeft ook haar ogen goed de kost. “Er lopen genoeg kandidaten rond dus je zou ‘hem’ zo maar tegen het lijf kunnen lopen,” lacht ze.
“Dat is ook wel het mooie van Neterpop,” beschouwt Jarno Beerens (30). De Bladelnaar is iIn het dagelijkse leven laborant maar vanaf september is elke avond gericht op het Neterselse festival. “We laten ons vooral leiden door het programma en de beschikbare artiesten,” legt hij uit. “Dit jaar hebben we lang getwijfeld over Golden Earing maar uiteindelijk werden het toch van Velzen en Rowwen Hèze die later op de avond geprogrammeerd staan. Veel van de bezoekers zien Neterpop als één grote reünie en dat geeft altijd veel gezelligheid”
Het festivalterrein overziend zag hij dat er dit jaar meer ouderen waren dan andere jaren. “Er zijn veel scholieren op pad in het kader van hun laatste schooldag. Maar goed, de tent zit vol en het gaat om iedereen die er wel is.
De supertent stond dit keer voor het eerst op het veld van boer Hendrikx uit Netersel en niet op het voetbalveld. “Daar kunnen wij vreselijk goed mee leven,” zegt voetbalvoorzitter Frans Waalen. Hij sjouwde nu relaxt met broodjes naar de buitenposten. “Diverse verenigingen leveren ons mankracht met hun leden,” legt Beerens uit. “Zo blijft het mes aan twee kanten snijden en ja, het veld van de voetballers wordt nu gespaard.”
 
Intussen klinkt het ‘Laura’ van Jan Smit door de tent en gaat Josja Muurlink uit Hilvarenbeek goed uit haar dak. “We zijn hier met mensen die elkaar kennen uit de paardenwereld, enkelen komen uit de Randstad. Dit is een heel Bourgondisch feest, ze noemen het hier Kempisch. Misschien is dat wel hetzelfde.”
Het bier vloeit rijkelijk in de vriendengroep en ook de paardenhouders gaan uit hun dak als Jan Smit de meezinger ‘hou van het leven’ er uit gooit.
Het bleef nog lang gezellig in Bourgondisch Netersel.  
 
Fotos:
Jarno Beerens
De paardenhouders uit Hilvarenbeek en de Randstad