Jongeren balen van stoppen busvervoer

 

ED oktober 2014

 

Lage Mierde – Als per 14 december het weekendvervoer van lijn 143 tussen Reusel en Tilburg stopt, is dat een ramp voor jongeren die er altijd gebruik van maken. Jeroen Bredero (16) uit Hulsel maakt dagelijks van deze lijn gebruik. Door de week om naar school te gaan en in het weekend voor zijn sportclub en om naar vrienden in Tilburg te gaan.

“Ik zou niet weten hoe ik dat op moet gaan lossen,” zegt hij. “Ik ben lid van een klimvereniging, die is er hier op de dorpen niet. Ook spreek ik soms met mede leerlingen af om samen aan een opdracht voor school te werken, dat kan dan ook niet meer.”

foto: Geertje Exters (L) en Jeroen Bredero stappen uit de bus die door chauffeur Sjef Hellegers bestuurd wordt.

Ook voor Geertje Exters (13) uit Hulsel speelt hetzelfde. “De bus is voor mij de enige manier om naar school in Tilburg te gaan. Ik spreek in het weekend vaak met vriendinnen in Goirle af, ik zou niet weten hoe ik daar zonder bus moet komen,” zegt ze. “Mijn ouders kunnen me misschien wel een keertje weg brengen maar dat gaat zeker niet elke keer. Zij werken vaak in het weekend. Als ik dan niet naar mijn vriendinnen kan, wordt het heel eenzaam.”

“Als het droog en zonnig weer is het wellicht een optie om te fietsen,” denkt Jeroen Bredero. “De enkele afstand is 25 kilometer. Als het regent en in de winter is dat echter geen optie. ”

Jeroen ziet nu dat de weekendbezetting op lijn 143 erg wisselt. “Er zitten altijd wel enkele passagiers in, maar van structurele drukte is geen sprake. Bij bepaalde evenementen wel, dan puilt de bus uit en kun je er amper in.”

Karlijn Hermans reist op onregelmatige tijden naar haar kamer van Lage Mierde naar Eindhoven. Ze neemt in Reusel de bus naar Eindhoven en kan tot nu toe van Lage Mierde naar Reusel met lijn 143. Omdat ze veel tassen en muziekinstrument bij zich heeft, is dat lastig op een andere manier te doen, zegt ze.

De broer van Jeroen Bredero kampt met hetzelfde probleem. “Hij vertrekt altijd al op zondag naar zijn kamer. Als dat niet meer per bus kan is er wel een probleem” aldus Jeroen.