hilverbode juli 2015

Jeroen van Dongen: eenmaal vaandrig altijd vaandrig

 

Bekenaar Jeroen van Dongen heeft de hele week om na te denken wat hem in het weekend te wachten staat. Als truckchauffeur vertrekt hij elke maandagochtend voor een rit die meestal een hele werkweek duurt. Vanuit zijn cabine denkt hij dan altijd aan het weekend, waarbij zijn hobby’s strijden om voorrang. Als steward bij Willem II moet hij zijn kennis up-to-date houden, maar daarnaast is er het gilde waar hij lid van is. Het gilde Sint Sebastiaan in Lage Mierde wel te verstaan. Jeroen kreeg de liefde voor het gilde van zijn vader over, maar de rol die hij er ooit als puber al aannam, is een unieke rol: hij is er de vaandrig.

Toen hij zich in de zeventiger jaren aanmeldde was de rol van Vaandrig een van de weinige rollen die hij er kon vervullen. Jeroen, geboren en opgegroeid in Lage Mierde, bleef niet alleen zijn gilde trouw, ook al verhuisde hij naar Hilvarenbeek, hij bleef ook zijn rol in dat gilde trouw.

Voor Sint Sebastiaan is het ook duidelijk: de vereniging heeft slechts één vaandrig en dat is Jeroen.

Afgelopen week was hij betrokken bij de jaarmarkt in Lage Mierde, waar hij antiek en brocante spullen aan de man bracht. Ook dat deed hij weer op zijn eigen enthousiaste manier.

Het doet niets af aan zijn eigenlijke rol want als er weer ergens een gildedag is, dan ligt de vaandrigmuts weer klaar.