De Jeugd van Tegenwoordig in Actie

 April 2017

De jeugd in Biest Houtakker slaat dit weekend (7 en 8 april) de handen ineen om een actie van dorpsgenoten Gijs en Miriam van der Wiel te ondersteunen. De van der Wiel’s kwamen door de ziekte van hun dochtertje in aanraking met een Ronald mcDonaldhuis en ze merkten hoe waardevol zo’n organisatie is. Maar omdat een Ronald mcDonaldhuis enkel met vrijwilligers gerund wordt, moet er veel gebeuren om het in de lucht te houden. Met een eigen sponsortocht gaan 38 Biestse jongeren op de fiets om zo een duit in het zakje te doen voor de actie van Gijs en Miriam.

De Gemeint, het gebouw bij het sportpark in De Biest, lag er de afgelopen dagen nog rustig bij. Maar op vrijdag 7 en zaterdag 8 april is het even gedaan met die rust. Met een 24-uurs fiets marathon op hometrainers wordt er op een sportieve manier actie gevoerd. Omdat er nog de nodige activiteiten rond de fietsen plaats vinden, zal het een bruisend etmaal worden.

‘Bij het opstellen van het jaarprogramma willen we elk jaar een goede-doelen-actie opnemen,’ zegt begeleidster Ilse Verhees. ‘Dit jaar waren we er snel uit wel actie dat moest zijn omdat velen van ons de actie van Gijs en Miriam van der Wiel kennen. Daarnaast zijn er ook ouders bij de jeugdvereniging betrokken die zelf ook ervaringen hebben met een Ronald mcDonaldhuis. Dan is de cirkel snel rond.’

‘Dit wordt echt een gave actie,’ stelt ook de 16-jarige Sander Verweij vast. ‘Het is mooi om een activiteit te hebben die ook in de nacht doorgaat, maar daarnaast geeft het ook een kik om veel mensen op de been te krijgen en zo een aardig bedrag bij elkaar te brengen.’

Voorafgaand aan de actie gingen alle jongeren in eigen kring met de pet rond om zich per kilometer te laten sponsoren. Daarnaast staan er naast de twee hometrainers, waar in estafette-vorm op wordt gereden, nog twee exemplaren klaar. Daar zullen om toerbeurt prominenten op plaats nemen om tegen betaling van 5 euro per half uur een bijdrage te leveren.

‘We gaan voor niet minder dan 500 kilometer, net zoals de echte fietsgroep die in juni de Homeride gaan rijden,’ legt Ilse uit. Samen met begeleiders zoals Janine van Kalmthout en Gitte van Oort heeft ze al veel georganiseerd om alles gesmeerd te laten verlopen.

Jeugd.

Met ruim 900 inwoners is Biest Houtakker een dorp waar het nodige gebeurd, daar zijn de jongeren van de Jeugd van Tegenwoordig het over eens. Dat je er enkel op tennis of op voetbal kunt, deert hen niet. Omdat er daarnaast slechts één jeugdvereniging is trekt die automatisch veel jongeren naar zich toe. ‘We hebben nu 38 leden tussen de 12 en 16 jaar,’ legt Sander Verweij uit. ‘In het komende weekend zijn ze alle 38 in touw.’

Voor de prominenten ritten meldde zich al een hardloopteam van Achil en de buurt van het Vossenhol. Maar ook wethouder Jan van der Wiel klimt op de fiets en hij neemt het er op tegen burgemeester Palmen. Ook de leden van de kinderraad willen zich van hun sportieve zijde laten zien.

Maar dat de actie meer is dan fietsen alleen, weet ook Merel Schilders (13). Zij gaat samen met andere jongerenappeltaart en cheescake bakken om die te verkopen. ‘De inspanning zal zeker hongerig maken,’ zo verwacht ze.

‘Maar de stappende jeugd mag hier ook eieren komen bakken om zo hun avond af te sluiten,’ blikt Sanne Wijten(14) vooruit. Zij heeft zich voorgenomen om een kampvuur brandend te houden waar de frikandellen op gebakken kunnen worden.

In de voorbereiding van de hometrainers-marathon gingen de jeugdleden op training bij Laco in Hilvarenbeek. Daar vielen de eerste zweetdruppels en daar merkten ze dat ze het niet voor niets krijgen.

Intussen volgt Miriam van de Wiel met haar gezin de actie met veel belangstelling. ‘Het is hartverwarmend wat er gebeurd,’ zegt ze. ‘Wij zullen zeker naar de marathon komen kijken, om zo onze support te tonen. Uiteindelijk wordt van het team van de Homeride verwacht dat ze 7000 euro bijeen brengen om aan de start te staan. Met dit soort acties gaat dat zeker lukken!

Supporters zijn zeer welkom om de actie te volgen en om te ondersteunen. Particulieren en prominenten kunnen zich nog aanmelden om zo de jeugd te ondersteunen.