Jeugdvakantiewerk brengt jeugd al halve eeuw in extase

 Augustus 2017

Hooge Mierde – Een mummie die opstond uit zijn graf en Bernard Joosten als schatgraver Pottekens die het hele dorp op zijn kop zette. Als op 14 augustus het jeugdvakantiewerk in Hooge Mierde start, is dat voor de vijftigste keer. Vanwege dit gouden jubileum is er voorafgaand op zondag 13 augustus een grootse reünie (iedereen welkom) waarbij herinneringen opgehaald kunnen worden.

,,Ja, het jeugdvakantiewerk is niet zomaar een activiteitenweek, het is een spel met een verhaal dat in vijf dagen week naar een climax leidt,” legt Voorzitter Anke Paridaans (34) uit.

Het was schoolhoofd Jan Boerjan die in 1968 voor het eerst de jeugd meer activiteiten wilde bieden in de vakantietijd. Er kwam in eerste instantie een sportdag, poppendokter en wandelvierdaagse. Maar begin jaren tachtig ging het roer om en ontstond de themaweek.

,,Het was in de weide bij ons op de boerderij waar het begon,” blikt Christian van Gisbergen terug. In 1985 was hij zelf nog deelnemer bij de jeugd (toen nog vanaf een leeftijd van vijf jaar). Nu is hij bestuurslid en een van de drijvende krachten.

,,Er kwam een verhalencommissie die al in december begint om een thema te bedenken met daaraan gekoppeld een spannend verhaal. Vrijwel alle activiteiten in de vakantieweek staan vervolgens in het teken van dat verhaal. Op verwachte en onverwachte momenten gebeurd er dan altijd iets. Er is de good en de bad guy en steevast volgt op vrijdagmiddag de ontknoping en loopt alles goed af.”

,,Behalve dan bij het verhaal met de mummie, dat liep niet zo goed af,” vult Ank aan. ,,Gerwen Wouters speelde zijn rol als mummie zo perfect dat veel kinderen wit wegtrokken toen de levensgrote sarcofaag openging en er een ‘echte’ mummie uit opstond. Achteraf was dat een beetje té spannend.”

,,De formule die dertig jaar terug ontstond hanteren we nog steeds,” legt Christian uit. ,,De kinderen beginnen op de eerste dag met het bouwen van hun eigen hut. In de dagen daarna zijn er bos- en dorpsspelen en gaan de kinderen allemaal een keer aan tafel bij gastgezinnen in het dorp. Aan aanmeldingen hiervoor geen gebrek. Op woensdag wordt bij de ouderavond weer een deel van het verhaal gespeeld, op donderdag zijn er de dorpsspelen en blijft de oudste jeugd overnachten. Op vrijdag volgt de ontknoping in het verhaal.”

Het thema voor dit jaar  is, hoe kan het ook anders, Feest! 140 kinderen staan al te trappelen om te starten om voor vijf dagen op te gaan in het spel. ,,Even de mobieltjes uit en opgaan in het spel met elkaar,” zegt Anke