Olifanten en krokodillen gaan los

 ED december 2015

 Twee levensgrote olifanten kijken door een grote open garagedeur naar buiten, daarachter een haai en een krokodil. Daar tussenin de eigenaar: Jochem Fransen. Een veiling van exotische polyester dieren, die online plaats vindt, telde enkele opmerkelijke stukken. Op de kijkdag vanuit een hal in Lage Mierde kwamen al de nodige kijkers af.  De hal aan de Koningshoek in Lage Mierde is het speeltje van Hulselnaar Jochem Fransen (43).

“Ik was nooit specifiek op zoek om een bedrijf te starten, maar zag enkele jaren terug op een feestje een abominabele kunstplant staan. Ik vroeg me af waarom die niet mooier was en ging er online naar zoeken. Toen ik nauwelijks iets tegen kwam, ging ik verder en besloot zelf een partij te kopen. Vanuit China liet ik een pallet met producten komen en het was meteen bingo.”

Fransen koppelt de handel aan een bijzondere levensfilosofie. Omdat het niet zijn belangrijkste inkomstenbron is, kan hij het blijven beschouwen als ‘gewoon leuke dingen doen’. “Ik wil graag iets van de wereld zien en mensen met elkaar en met leuke spullen in contact brengen. Ik vind het belangrijk dat het altijd tegen een redelijke prijs is. Niemand hoeft van mij het onderste uit zijn zak te betalen. Als ik eruit kan springen en van de inkoop elders in de wereld een leuke vakantie kan maken, is het voor mij al goed.

Intussen lopen de online biedingen via het veilinghuis Troostwijk door. Fransen heeft al gezien dat er vanuit elf landen wordt geboden op zijn producten. Van een van de twee olifanten (2.30 m hoog) die als blikvanger vooraan staan, is het bod al opgelopen tot 1100 euro.

“Normaal verkoop ik alles wat tropisch is, van hutjes, tot palmbomen tot lianen en kunststof kamerplanten. Dat loopt via mijn website kunstpalm.nl. Er worden showrooms, bedrijven en huiskamers mee aangekleed. De exotische dieren die nu geveild worden, heb ik speciaal laten maken. Vorig jaar had ik meters hoge dinosaurussen, nu zijn het tropische dieren. Ik kijk wel hoe het loopt en of het nog een vervolg krijgt. “Een grote haai of olifant als blikvanger in je zaak: wie wildat nou niet?