Tot aan het randje in triathlon Hooge MIerde

Joep van de Borne wint in eigen huis

Hilverbode juli 2010

Met een machtige kreet sprong Joep van de Borne (24) het podium op bij de triathlon Hooge Mierde. Hij ging als eerste over de meet in zijn Hooge Mierde, de triathlon kreeg daardoor voor het eerst een Hooge Mierdenaar op het hoogste podium.

 

Van de Borne nam enkele jaren terug deel aan de triathlon in zijn dorp als een tryout voor zichzelf. Samen met dorpsgenoten als Mark Rijk en Ron van Gestel deed hij een poging de plaatselijke eer hoog te houden en hij merkte al meteen dat de sport hem goed lag. Met zijn roots bij het fietsen bleken ook het zwemmen en het hardlopen hem goed af te gaan.

Door zij opleiding tot piloot kon hij niet altijd voldoende trainen om het optimale resultaat te bereiken, toch reikte hij al een keer tot de top-10.

In 2010 zou het kunnen gebeuren. Door het vliegen op de lange vluchten kreeg hij als piloot ook veel vrije dagen waardoor hij redelijk zijn training kon plannen. Hij plande een laatste test bij de triathlon in Nuenen, maar helaas liep dat net iets anders: hij kwam er te laat aan de start.

Terwijl het hele veld al tien minuten weg was begon hij aan een indrukwekkende inhaalrace, voor zichzelf wist hij toen dat het goed zat

 

Toen Joep samen met de 135 andere  deelnemers aan de kwart triahtlon Hooge MIerde het zwemwater van de Beekse Bergen in doken wist hij nog niet goed wat hem te wachten stond. De thermometer wees 36 graden in de schaduw aan en donkere wolken kwamen van een afstand aandrijven. Na precies één kilometer zwemmen werd het veld aangevoerd door Marcel Gierman, op de hielen gezeten door de ploeggenoten Joep van de Borne en Rene Vosters van het team <I>Outdoorpark Reusel<I>. Opvallende vierde uit het zwemwater was oud Esbekenaar Maarten den Engelse die de triathlonsport weer opgepakt heeft.

Op weg naar Hooge mIerde liepen de snelheden op tot 45 kilometer per uur. Vosters en Van de Borne bleven bij elkaar in de buurt, op zo’n drie minuten afstand van de leider Gierman.

Bij de wissel van fietsen naar lopen was het al duidelijk dat het een uitputtingsslag zou worden door de extreme weersomstandigheden. De leider in de wedstrijd wou niets aan het toeval overlaten en zette er een stevige pas in. Na drie kilometer lopen, zijn voorsprong op Van de Borne was al met een minuut geslonken, ging hij totaal onderuit, bevangen door de hitte en de uitputting.  Joep had zijn wedstrijd beter opgebouwd en kon rustig de leiding overnemen. Vosters kreeg het nog zwaar en zag diverse atleten langszij komen.

Met nog drie kilometer te lopen had Van de Borne een voorsrpong van 1 minuut op de Belg Erik de Beukelaar. Deze Antwerpenaar is specialist op de lange afstand en kon zijn tempo goed aan houden.

Van de Borne gaf zijn voorsprong echter niet meer uit handen en de zege was voor hem.

 

Randje

 

Achter de winnaar werd nog een zware strijd uitgevochten, elke deelnemer moest knokken om de wedstrijd te volgbrengen. Kort voordat de winnaar finishte bracht een stevige onweersbuit wat verkoeling. Zo kregen de deelnemers achter in het veld wat meer lucht. Jongens zoals Michel Swaanen die het avontuur van de triathlon voor een keer wilden proeven. Maar ook meervoudig Nederlands, Europees en wereldkampioen Rob Barel (52). Hij liep vrij anoniem mee in het veld en wist de wedstrijd op routine te voltooien.

Vanaf het podium zag Van de Borne ruim een uur na zijn finish de laatste deelnemers binnen komen.

 

 

Organisator Ad Antonius houdt goed in het oog of alles naar wens verloopt.