John Lanting ziet ‘Run for your wife’

‘Een klucht is zo gek nog niet’

 

ED november 2014

Bladel – Noem een naam bij een klucht en de naam van John Lanting valt. Gisteren (vrijdag 31 okt) bezocht Lanting zelf de klucht der kluchten Run for your wife, een stuk dat hij zelf ook ooit speelde met zijn Theater van de lach.

Voor Bladelnaar Sem van den Borne is het spelen van een klucht al vijf jaar lang een jaarlijks doel, geproduceerd door zijn eigen Semtertainment.  “Dit voorjaar organiseerden we een workshop bij Jong Lanting. We kregen van hem de fijne kneepjes aangereikt en toen we dit najaar zelf Run for your wife op de planken hadden, wou hij beslist komen kijken,” zegt hij.

John Lanting (84) bevestigt zijn interesse voor het Kempische amateurtoneel. Hij zag vrijdag de bevlogenheid van de Kempische spelers in Den Herd in Bladel. “Hier kan ik bij uitstek van genieten,” zegt hij. “Het spelen van een klucht is niet een kwestie van grappig zijn. Ik had ooit een Engelse regisseur die zei ‘don’t try to be funny, just tell the story’. Daar zit hem de kneep en ik kan zeggen dat de groep van Semtertainment het goed begrepen heeft. Ze creëren de situatie en de rest komt dan vanzelf. Je ziet dit ook veel terug in de Engelse humor. Sem voelt dat goed aan als hij tussen twee vrouwen de vermoorde onschuld speelt en ook buurman Patrick, vertolkt door Thijs Bierens, kan er wat van.”

Lanting beschreef zijn visie over de klucht ooit in een boek en met het theater van de lach bracht hij het jarenlang in de praktijk. “Ik kan nog steeds genieten van een goed gespeelde klucht en eerlijk is eerlijk: dit stuk leent zich er goed voor . Wij speelden het met het Theater ooit onder de naam ‘kom van dat dak af’.

Reuselnaar Thijs Bierens (53) toont zich in ‘Run for your wife’ een kameleon die verschillenden types in één rol neerzet. “Sem vroeg me al vijf jaar lang om een keer mee te doen. Ik hield hem steeds voor dat ik pas mee zou doen als hij dit stuk ging spelen. Toen hij er dit jaar mee kwam kon ik er dan ook niet omheen,”  zegt hij. Bierens speelt al ruim 25 jaar toneel en was ooit twee jaar regisseur. Nu kruipt hij zonder moeite in de huid van een ander en het kan daarbij niet hilarisch genoeg zijn.

Run for your wife is vandaag (zaterdag 1 november) nog te zien in Den Herd in Bladel en op 9 november met een matinee en avond voorstelling in de Kattendans in Bergeijk.