Oud bewoners woonoord keren nog eenmaal terug

Moluks monument onthuld.

Trompetter de Kempen aug 2013


Kamp Lage Mierde was jarenlang een begrip in dit dorp. Vanaf 1954 woonden er Molukse gezinnen in barakken, later gingen zij elders op in de Nederlandse samenleving.

Zaterdag 24 augustus zijn de overlevenden weer voor eenmaal terug op de plaats waar ze met Nederland kennis maakten. ER zal een monument onthuld worden ter nagedachtenis aan de periode van kamp Lage Mierde

Dit monument kan er voor zorgen dat dit stukje geschiedenis levend wordt gehouden.

 

Toen John Meulenbroeks, grondlegger van Museum <I>De Bewogen jaren<I> zich ging interesseren in de oorlogsgeschiedenis, kwam de periode na de oorlog daar als vanzelfsprekend bij. Het oorlogsmuseum in Hooge Mierde draagt weliswaar de toevoeging 1939-1950 maar die periode zou zo maar verlengd kunnen worden.

Nadat Meulenbroeks rond keek op Kamp Lage Mierde wist hij: dit mag niet vergeten worden. Door zijn inspanningen werd de laatste barak niet gesloopt, maar verplaatst naar het Openluchtmuseum in Arnhem.

Toen hij twee jaar terug alle families voor een reünie uitnodigde herleefde de geschiedenis weer. Een van de Molukkers die in de beginjaren vijftig vanaf Indonesië kwam is Jozuf Pascoal.

 


 Zijn donkergrijze haren sluik achterover gekamd en die eeuwige glimlach op zijn gezicht. Een lichaam dat met oude littekens nog letterlijk getekend is door de folteringen uit de Japanse bezettingsperiode in zijn thuisland Indonesië. Jozuf Pascoal woont nu in Breda, maar zijn roots liggen op het eiland Ambon. Met zijn 89 jaar ziet hij zijn gezondheid achteruit gaan, maar klagen doet hij nooit, want het is nog niets bij de ontberingen die hij in de veertiger jaren meemaakte. Tijdens de Japanse bezetting van Ambon 1942 tot 1945 voerde hij diverse riskante verzetsactiviteiten uit. Van wapensmokkel tot het saboteren van brandstofvoorraden en het stelen van rijst.  Hij werd gearresteerd door de gevreesde kempeitai en vreselijk gemarteld. Maar hij verraadde zijn medestrijders niet.

Na de oorlog trad Jozuf in dienst bij het KNIL tot hij in 1951 naar Nederland vertrok, waar hij terecht kwam in diverse woonoorden. Samen met zijn vrouw en zes kinderen probeerde hij van daaruit te integreren in de Nederlandse samenleving.

Zaterdag 24 augustus zal Jozuf weer terug zijn in Lage Mierde, waar hij samen met anderen van  Molukse afkomst aanwezig zal zijn bij de onthulling van het monument. Van eind 1954 tot eind 1962 verbleven hier 18 Molukse gezinnen, het is de plaats waar nu de gemeentewerf van Reusel-De Mierden gevestigd is.

De reünie in 2011 maakte veel  herinneringen los. Burgemeester Harrie Tuerlings van de gemeente Reusel-De Mierden werd gegrepen door de impact van de ontmoeting en realiseerde zich dat op deze plek een stuk geschiedenis geschreven is.

Hij deed er een spontaan voorstel om een monument als blijvende herinnering op te richten.

Het monument is nu gereed en zal op zaterdag 24 augustus worden onthuld. Het werd ontworpen door vrijwilligers van oorlogs- en verzetsmuseum uit Hooge Mierde, samen met vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap uit Wormerveer.

Voorafgaand aan de onthulling zullen de Molukse ex-bewoners beginnen met een dienst in de kerk van Lage Mierde, waarna men te voet, met een zang- en dansgroep in traditionele klederdracht, naar de locatie van het voormalig woonoord vertrekt. Rond 12.30 uur zal daar het monument worden onthuld door burgemeester Harrie Tuerlings en vertegenwoordigers van de vroegere bewoners.

Rond 14:00 uur zal in zaal De Bijenkorf ook de nieuwe thematentoonstelling van museum De bewogen jaren worden geopend. Deze expositie, die tot het voorjaar van 2014 in het museum te zien is, heeft als titel Moluks verzet op Ambon en sluit in die zin aan bij het KNIL-verleden van de aanwezige gasten.

De expositie  is te zien op de openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13:00 – 17:00 uur (in de wintermaanden donderdag t/m zondag). Museum De Bewogen Jaren 1939-1950 ligt aan de Floreffenstraat te Hooge Mierde tegenover de kerk.