John Roymans en de Bladelse zomerfeesten

 Juni 2017


Dit jaar worden voor de 40-ste keer de Bladelse zomerfeesten georganiseerd. 40 jaar terug was Hulselnaar John Roymans een van de grondleggers.
John was het resultaat van een avontuur tussen Nel Roymans en de Amerikaanse militair Wolter John. Hij kreeg de voornaam van zijn vader en de achternaam van zijn moeder. Zijn vader zou hij nooit zien, maar het avontuurlijke kreeg hij in zijn genen mee.
John had een heel typische jeugd. Zijn moeder nam hem vaak mee naar haar werk, op school kon hij niet goed aarden. Hij was super intelligent, maar zijn ideeën werden niet door iedereen goed begrepen. Hij las veel over de evolutie en de geschiedenis en raakte betrokken bij opgravingen, zoals de Romeinse villa in Hoogeloon. John bedacht de gekste dingen. Hij had al op 15 jarige leeftijd een deel van zijn zicht verloren, toen hij probeerde met een zak rogge bier te brouwen in een oude teil. De methanol sloeg op zijn ogen, waarna hij brildragend werd.

Hij werd bondgenoot met de plaatselijke pastoor waar hij de geschiedenis van zijn dorp op boeiende wijze beschreef in de klapper: Van Hulislaum tot Hulsel
John kon tekenen en schilderen als de beste, zonder daar ooit les in te hebben gehad. Het bezorgde hem wel een bijnaam: de schilder.

John tekende de meest wonderlijke dingen. de tekeningen met een knipoog naar het verleden waren vaak favoriet


Maar in de jaren zeventig, met zijn wilde haren en zwarte baard kreeg hij meer bijnamen, zoals John de Zwarte en Den Hartog.

‘Het was een ongelofelijke tijd,’ zou Frank van Ham er later over zeggen. ‘Terwijl wij allemaal studeerden, had hij John enkele opleiding afgemaakt, maar of het nu om archeologie, muziek of schilderkunst ging: hij kon alles.’ 

Allemaal nog slechts begin twintig richten de vrienden samen kultuurgoep Bladel op, afgekort als KGB. Burgemeester Breeveld ontbood hen met de vraag of ze die naam konden veranderen ivm de Russische geheime dienst. Dat deden ze dus niet.

Met zijn vrienden in Bladel richtte hij ook de stichting Freetent op en ze kwamen steeds meer in aanraking met muziek. Er was een jongerensoos, soos Plexat. Het programma beviel de jongeren niet en ze namen daarom zelf de soos over.
Ze bezochten muziekfestivals zoals de Gentse feesten en vroegen zich af of dit in Bladel ook zou kunnen. Waarom niet?
Uit een failliete boedel konden ze een eigen tent kopen, alleen het kapitaal ontbrak. Dat wist John wel te regelen. Zijn moeder beheerde de CVB, waar de boeren hun zwart geld bewaarden. John schreef een eigen schuldbekentenis en leende het geld. Later werd alles keurig terug betaald.
In 1977 zetten ze voor het eerst de tent op de Bladelse markt.  De vrienden speelden zelf muziek en ze hadden veel kennissen opgedaan in het wereldje van de festivals. Frank van Ham was een van de Bladelse kornuiten, hij zat bij Gerard van Maasakkers in de klas. Samen brachten ze een elpee uit: Vroeger of later. Later een van de best verkochte elpees in Nederland.
Bij de eerste Zomerfeesten bleef het publiek van een afstand kijken. Dat langharig tuig, die hippies, paste dat wel in Bladel?
De jaren daarna werd het beter, het jaar 1978 wordt nu aangehouden als eerste echte editie van de Zomerfeesten. Op een van de eerste edities kwam John met het Wafel- inferno. Verkjleed als Roodkapje, de beul van de Kempen, regelde hij een betonmolen en gooide daar meel en andere ingrediënten in om mega wafels te bakken. Iedereen dacht dat wordt niks, maar de mensen stonden ervoor in de rij en de wafels van wel een halve meter groot, gingen goed van de hand.

De eerste jaren regelden ze vooral beginnende zangers en bands in Bladel. Herman Brood stond er op de markt, net als Leonard Cohen. Shoking Blue, Dave Berry en natuurlijk Gerard van Maasakkers. Ook de toen nog jonge band Normaal en de belg Urbanus maakten er hun opwachting.

Naast het Bladelse festival richtten de mannen zich ook andere festivals op, zoals de Bikse Fiste, en bij bands zoals de Veulpoepers waren ze betrokken. Mannen als Frank van Ham en Frits van Sambeek voor het muzikale, de mooiste ideeën kwamen van John

Op een moment in 1984 toen het succes ook rendement op begon te leveren, was er een feestje van een van de Beekse muziekvrienden. Frank van Ham en Frits van Sambeek wilden die nacht nog naar huis, John zou er blijven slapen.

In de vroege ochtend besloot hij toch maar zelf naar huis te rijden, een eiken boom op het Welleseind in Lage Mierde werd zijn Waterloo.

Hij was op dat moment 31 jaar.

Frank en Frits zetten het gedachtengoed van Freetent voort in de bedrijven Gigant podiumbouw en Frank van Ham tenten. Het zijn op dit moment miljoenenbedrijven.

Beiden doen ze het nu wat rustiger aan, maar John Roijmans ging nooit uit hun herinnering.

Hoe hij een kruistocht organiseerde op de cartierheide, hoe hij op de Amsterdamse vrijmarkt de berenballen van boer Jansen uit Hulsel frituurde en als delicatesse verkocht.

Hoe hij de veulpoepers naar Hulsel haalde en daar samen met de pastoor de geschiedenis van dat dorp op de kaart zette.

John Roymans zal,daarom voor altijd verbonden blijven aan de cultuur in de Kempen en dan vooral bij de Bladelse zomerfeesten. Nu al veertig jaar lang.

Frank van Ham zette Freetent voort en maakte er zijn levenswerk van. Het is nu een bloeiend bedrijf dat zijn naam nog draagt: Frank van Ham tentenbouw