Reuselse cultuur in nieuwe fietsroute

Van hot naor her met plaatselijke coryfeeën

 

Reusel – Yolanda Jansen en Mieke Lavrijsen zochten naar een authentiek idee om toeristen iets van de streek zelf te laten beleven. Ze bedachten een fietstocht met verscheidene gerechten waarbij aan elk gerecht de naam van een plaatselijke bekendheid gekoppeld is. Zo kan er 35 kilometer gefietst worden voor het voorgerecht van meester-verteller Joan Jansen. De soep is van oud smokkelaar Schore Fons (Fons Schoormans)  en het hoofdgerecht  van Wil Post (Janssen) uit Hooge Mierde. In Lage Mierde staat een ‘kletske’ klaar van Te Moes ofwel Willeke Moeskops en in Hulsel wordt Pietje Mortel (Piet Maas) geëerd met het nagerecht.

Jolanda Jansen over het idee: “binnen de Boerlevaer zijn we steeds op zoek naar nieuwe arrangementen. We hadden al langer de boerengerechten in het kader van het agrotoerisme maar we vonden dat deze streek nog meer te bieden heeft. Samen met Mieke Lavrijsen dook ik in de geschiedenis van de vier kerkdorpen van Reusel-De Mierden en daar kwamen we deze markante personen tegen.”

foto: Pietje Maas overleed in 2008, markant door zijn eenvoud

 

Van alle lokale bekendheden zijn Joan Jansen en Wil Post de enigen die nog in leven zijn. Joan Jansen (86) opent met zijn verhaal de tocht, de verhalen zijn na te lezen in een boekje dat de fietsers mee krijgen. Jan Lavrijsen, ofwel d’n Ouwe Taaie heeft geen gerecht naar zich vernoemd gekregen maar de markante Reuselnaar die er ooit zijn 100-ste verjaardag groots vierde, komt wel met een verhaal in het boekje voor. Dat geldt ook voor Jan Bommezijn, Joantje de Veldwachter en Hollandse Peerke.

 

foto: Joan Jansen (R) tussen de keien waar hij uren over kan vertellen

 

Naast de markante (oud)inwoners staan in het begeleidend schrijven bij de fietstocht typische lokale gebruiken beschreven. Van de Kindheidsdag tot ‘ut bist van ’t verreke veur de pestoor’.

De fietstocht ‘Van hot naor her’ is voor 33 euro te boeken bij Jolanda Jansen tel 04976-20120. De fietsers rijden vervolgens naar d’n Ouwe Brandtoren voor het eerste gerecht, hierna worden grenscafé Het Paradijs (Arendonk) aangedaan, ’t Dorp in Hooge Mierde en Hof Cleijn Mierde in Lage Mierde. Het laatste gerecht wordt bij Het Drieske in Hulsel geserveerd. Bij inschrijving ontvangen de deelnemers bonnen voor de gerechten een plattegrond van de route.