Joost van Doormaal gaat op in voetbal
 
Je hebt een passie, het geeft je een doel. Op bezoek bij mensen die vanuit hun passie de uitdaging aangaan. Grenzen worden opgezocht en soms gepasseerd, waar liggen de drijfveren en tot hoever wil iemand gaan?
Negentien is hij pas en toch begint hij al aan zijn derde jaar in het eerste elftal van RKDSV in Diessen. Het kampioenschap van het afgelopen jaar ligt hem nog vers in het geheugen maar het komende seizoen moet het echt gaan gebeuren. Zijn cluppie speelt voor het eerst in het bestaan in de derde klasse en met een schitterend jubileum voor de deur wil hij zijn club niet laten zakken. Stiekem droomt hij al van dat moment dat hij in de slotfase de beslissende goal maakt. Daar wil hij een jaar lang alles voor opzij zetten.
 
Stevig gebouwd, hij oogt zelfs een beetje log. Tot hij zijn versnelling inzet en met de bal aan de voet de verdedigers laat staan. Een schitterend doelpunt volgt in het partijtje aan het einde van zijn eerste training.
Voor Joost van Doormaal was het niet moeilijk kiezen voor welke sport hij zich aan ging melden op zijn zesde. Zijn vader voetbalde 15 jaar in het eerste team van Hilvaria en was daarmee zijn grote voorbeeld. Omdat het gezin inmiddels verhuisd was naar Diessen werd ‘t zwart-wit van RKDSV ook zijn kleur. Het voetbal ging vanaf dat moment als een rode draad door zijn leven lopen. Het ritme van twee maal per week trainen en in het weekend een wedstrijd spelen ging bij zijn leven behoren. Als hij de hilverbode openslaat zijn het vooral de voetbalnieuwtjes die hem interesseren.
Bij de Diessense trainers viel Joost al snel op en altijd werd hij net iets eerder in een hoger team geplaatst dan zijn leeftijdgenoten. Zo kon hij al op 15-jarige leeftijd debuteren in het eerste team van RKDSV. ‘Vanaf dat moment wilde ik er echt alles voor doen om me te bewijzen,’ zo kijkt hij terug.
 
Centraal
 
Het voetbal in Diessen speelde zich jarenlang af in de onderste regionen van het amateurvoetbal. Enkele jaren terug werd de laagste klasse verlaten en speelde men zelfs tegen Hilvaria in de vierde klasse. In 2006 leek het doek echter weer te vallen en kwam de club in degradatievoetbal terecht. Maar net op dat moment bleek het elftal meer potentie te hebben en speelde zich toch nog makkelijk veilig.
Het afgelopen jaar verliep als een jongensdroom. Aanvankelijk leken de buren uit Middelbeers met afstand de beste ploeg tot RKDSV met de week beter ging spelen. Het resulteerde in de ultieme voetbalthriller: een onderling duel op de laatste speeldag met het kampioenschap als inzet. Waar geen enkele Beerse Boys speler rekening mee gehouden had gebeurde toch. In het allerlaatste deel van de die wedstrijd schoten de Diessenaren zich naar het kampioenschap en tevens naar de derde klasse.
Joost van Doormaal over deze periode: ‘het was super spannend. Ik herinner me nog elke seconde van die wedstrijd. Zelf vond ik mijn eigen prestatie net in deze wedstrijd wat onder de maat. Dit jaar wil ik dan ook beter presteren in de belangrijkste wedstrijden’.
Trainer Frans Verbeek weet in Joost een belangrijke waarde voor het elftal. Werd de koperblonde speler voorheen als een mid-mid als centraal aanspeelpunt opgesteld, in het nieuwe 4-4-2 voert hij de ruit aan op het middenveld. Joost zelf ziet zijn spelinzicht en zijn inzet als sterkste wapen, zijn medespelers weten dat je deze robuuste middenvelder niet zomaar passeert terwijl hij opbouwend altijd een goede pass kan geven.
 
Nieuwe successen
 
Over de kansen in het nieuwe seizoen waarbij de Diessenaren veel spelen tegen ploegen in de regio Den Bosch, is Joost voorzichtig. Hij houdt rekening met degradatievoetbal maar als hij denkt aan de nieuwkomers in het elftal dan weet hij dat het team er alleen maar sterker mee geworden is. Guido Vingerhoets en Egon Schilders keerden weer terug van weggeweest en Martijn Hamers kwam over van Hilvaria.
Zo zal er het komende jaar naast zijn studie bedrijfseconomie vooral het voetbal zijn. Weer dat voetbal. Twee keer per week trainen is nooit een straf voor hem. Op zaterdag de jeugdteams volgen en op zondag nog naar het tweede kijken. Dan de wedstrijdbespreking en dan nog de wedstrijd zelf. Op weg naar nieuwe successen voor RKDSV.
 
foto:Joost van Doormaal
HW 2007

ps: In de seizoenen 2008 en 2009 zat RKDSV dicht bij promotie naar de twee klasse maar het lukte net niet. Joost besloot zelf wel verder te gaan, hij verkaste naar tweede klasser RKVVO om op dat nivo toch zijn ambities waar te maken