Jos Bakkers gaat de uitdaging aan.

'Als je in de ogen van zo’n kind kijkt wil iets doen'.

Hilverbode sept 2014

 Diessenaar Jos Bakkers (45) neemt in september deel aan de Duchenne Heroes, een uitdagende ATB tocht die zeven dagen in beslag neemt. Door zeven dagen lang elke dag een etappe van om en nabij de 100 kilometer te rijden zamelt hij geld in en levert zo een bijdrage voor de strijd tegen de ziekte van Duchenne. In Tilburgse Roan (13) heeft hij een maatje gevonden waarvoor hij zich in wil spannen. Samen met nog vijf anderen fietsers en een handvol begeleiders vormt hij team Brabobikers. 

‘Het sportieve verhaal uit mijn leven was tot mijn 44-ste in enkele zinnnen verteld,’zegt Jos Bakkers als we hem spreken tijdens een van zijn trainingen. ‘Ik voetbalde bij RKDSV in een van de lagere elftallen, tot ik me daar ook niet meer echt kon motiveren. Ik besloot toen te gaan fietsen maar het was maar op heel laag nivo. Bij een toertochtje met de atb kozen we de kortste afstand en als een van mijn maten niet kon bleef ik ook thuis.

Op een ochtend keek ik in de spiegel en vroeg mezelf: is dit het nu?

Trekt het leven aan mij voorbij zonder dat ik er een steen kan verleggen?

 

Ik begom erover na te denken en als ik overdag achter het stuur van de vrachtwagen zat, spookte het door mijn hoofd. Op enig moment zag ik een oproep voor <I>Duchenne Heroes<I> en ik wist het meteen: dat wordt mijn doel.

Probleem was echter dat ik geen team had, daarom deed ik een open oproep. Het leverde diverse reacties van anderen op en inmiddels hebben we eem eigen team opgericht.

Een van de eerste dingen was in contact komen met een kind die lijdt aan de spierziekte Duchenne. We kwamen in contact met de Tilburgse Roan en het klikte meteen. We besloten ons team er naar te noemen: Brabobikers4Roan. Hij voelde zich zeer vereerd dat we speciaal voor hem gaan fietsen. Voor ons maakt dat het doel en de inspanning die we er voor moeten doen compleet, ook al weten we dat we in feite voor meer mensen fietsen omdat van de opbrengst onderzoek wordt gedaan en daar profiteren velen van mee.’

Jos ging vanaf november 2013 trainen maar in eerste instantie vlotte het niet. Pas toen hij aansloot bij een fietsgroep die meer kilometers maakte, kreeg hij er vertrouwen in. Nu is het bijna zover en aan de vorm en conditie zal het niet liggen.

 

De vijf fietsers van het team, met hun mecanicien, fysiotherapeut en nog twee vrijwilligers, reizen binnenkort af naar het Noord Franse Givet waar op 14 september de start plaats vindt. De etappes gaan vervolgens de grens over naar finishplaatsen in La Roche, Sart Lez Spa, Valkenburg, Herkenbosch, Arcen, tot aan de finish in Nijmegen. Onderweg liggen voor de langste afstand (waar zijn team voor gekozen heeft) 721 km onverhard terrein te wachten. Er moeten daarbij 11460 hoogtemeters beklommen worden en Jos weet dat dat het zwaar maakt.

‘Kinderen zoals Roan hebben het ook zwaar maar voor hen houdt het nooit op. Ik heb zelf twee gezonde kinderen dus waar heb je het over.’

Jos hoopt de tocht goed te volbrengen, aan zijn voorbereiding zal het niet liggen. Hij legde de nodige fietskilometers af en zelfs op vakantie bleef de fiets niet thuis.We zullen de inspanning van Jos en zijn maten verder volgen in deze Hilverbode en wie weet kan hij het nog eens de rubriek  der Kanjers bereiken.