Pastorie behouden als cultureel erfgoed

Nieuwe functie voor beeldbepalend gebouw

 Maart 2018

Op 1 mei gaan de deuren van de pastorie in Lage Mierde weer open, maar nu niet als pastoorswoning of parochiecentrum. Na een grondige verbouwing krijgt het gebouw de nieuwe functie van groepsaccommodatie. Maar dan wel een met een hoog cultuurgehalte. Wie wil er niet een nachtje doorbrengen in de pastoorskamer en wie wil er niet de sfeer proeven in de voormalige kamer van de dienstmeid. Starend naar de mooie ornamenten in het plafond en kijkend via het mooie raampje naar het bouwwerk aan de overzijde van de straat: de kerk

De gesprekskamer van de pastoor is nu een huiskamer en waar de voormalig herder sliep, staat nu een tweepersoons boxspring. Oude balken ademen de historie van meer dan een eeuw uit en met een palletkachel komt behalve de warmte ook de sfeer de nieuwe huiskamer in.

Jos en Brigitte Gerrekens vormen samen het brein achter de metamorfose en vol trots laten ze het resultaat zien. Op zondag 8 april is er een open dag, drie weken voordat het gebouw als groepsaccommodatie van start gaat.

“Ik ben graag bezig met het bedenken van nieuwe dingen en streef daarbij ook naar perfectie,” zegt Jos Gerrekens (49).

De pastorie in zijn woonplaats Lage Mierde is een uitdaging waar hij niet alleen zijn creativiteit in kwijt kon: door zelf de mouwen op te stropen kon hij er ook zijn energie in kwijt.

“Ik zag dit gebouw leeg staan en dacht wat zonde. Ik wist dat het een fikse klus zou zijn om het op te knappen en in te richten voor een nieuwe functie, maar zijn er gewoon aan begonnen,” zegt hij.

Hij ging daarbij grondig te werk en hij had de meevaller dat hij in de kluis de oorspronkelijke bouwtekeningen vond.

“We kregen hulp van dorpsgenoot Ben Goudsmits, een gepensioneerd bouwondernemer die het gebouw in 1980 verbouwde. Hij wist nog precies hoe de constructie in elkaar zit en wat er destijds aangepast was. We hebben zoveel mogelijk het originele gebouw weer terug gehaald. De verlaagde plafonds werden eruit gesloopt en de mooie gestuukte ornamenten kwamen weer tevoorschijn. Ramen die in de loop der jaren dichtgemetseld waren, kregen hun functie weer terug.”

Aan de achterkant, waar het parochiecentrum was, kwam een aanbouw, waar nu een grote huiskamer/eetzaal is. De slaapkamer van de pastoor, met uitzicht op de kerk daar tegenover, is nu een twee persoons slaapkamer. Alle slaapkamers hebben twee bedden, waarvan een aantal er ook omhoog kunnen: van boxspring tot zorgbed. Door een lift te plaatsen konden er tot op de tweede verdieping slaapkamers komen. Maar het gebouw moest vooral up-to-date worden om mensen die zorg nodig hebben ook het juiste comfort te bieden. Drempels werden weggehaald en het gebouw werd rolstoelvriendelijk. Dat alleen was al een klus omdat er in een oude pastorie van oudsher veel trappen zijn. Er zijn nu voldoende ruimtes als zit-zorg of spelletjeskamer en in totaal heeft het gebouw nu tien badkamers. Het gebouw is ook aan alle eisen van de tijd aangepast voor wat betreft veiligheid. Zo is er een hoogwaardige sprinklerinstallatie en is het gebouw nagenoeg energieneutraal gemaakt.

Brigitte, die eerder Jos vanuit Gulpen naar Lage Mierde haalde, is helemaal in haar nopjes nu alles klaar is. “We hebben veel op de details gelet, zowel op de slaapkamers, de badkamers, maar ook bij de doorgangen naar alle ruimtes. Er is een grote eetzaal met de meest moderne keuken, waar groepen op basis van zelfzorg kunnen verblijven.”

Het gebouw uit 1905 kreeg door de metamorfose een nieuwe functie en Lage Mierde behoudt op deze manier een van de meest beeldbepalende gebouwen als cultureel erfgoed.

Het mooiste compliment dat Jos en Brigitte zich konden wensen, kregen ze onlangs toen Wim Wouters, de laatste pastoor die hier er de deur van de parochie sloot, op bezoek kwam. Hij keek zijn ogen uit en had niet verwacht dat er van zo’n oud gebouw zoiets moois te maken was.

meer informatie op: www.depastorielagemierde.nl

 

de pastorie van Lage Mierde dateert van 1905