We zijn er bijna met Jos en Riek Graat
Met Max-groepsreis over de Balkan
 
 
Augustus 2019
 
 
 
In het tv programma We zijn er Bijna van omroep Max, maken 35 senioren een reis over de Balkan. Onder hen de Reuselnaren Jos (73) en Riek (68) Graat. ,,Met zo’n groepsreis komen we op de mooiste plekjes,” zegt Jos. ,,Van de Tarakloof had ik nog nooit gehoord maar het is het mooiste wat we ooit gezien hebben,” vult Riek aan. ,,Nu we het op tv terug zien beleven we het allemaal nog een keer.”
Elke maandagavond zitten zo’n twee miljoen Nederlanders aan de buis gekluisterd voor We zijn er Bijna. Het programma van Omroep Max, waarbij senioren met hun eigen Camper of caravan aan een groepsreis deelnemen, wordt heel laagdrempelig vastgelegd en getoond.
,,Wij behoren tot de actieve vakantiegangers,” weet Jos inmiddels. ,,Eerder maakten we veel bergtochten en met onze caravan trekken we al veertig jaar heel Europa door. Sinds tien jaar hebben we de ACSI-groepsreizen ontdekt. Nadat we geboekt hadden, volgde er een telefoontje dat de reis gefilmd ging worden, daarna kwam er nog een huisbezoek van de regisseuse, het maakte voor onze vakantieplannen geen verschil.”
,,In april kwamen we voor het eerst met de groep bij elkaar, daar waren ook de gidsen Willem en Petra bij. We hebben ook kennis gemaakt met Martine van Os die het programma presenteert, de twee cameramannen en de geluidsman leerden we pas later kennen,” blikt Jos terug.
,,Op 15 mei zijn we op eigen gelegenheid in drie dagen naar Zagreb gereden. Daar kwam de groep bij elkaar en trokken we verder.”
De reis ging naar de landen Bosnië, Servië, Montenegro, Albanië en Kroatië. We zagen het echte dorpse leven en maakten mooie bergwandelingen. Scheerden zelfs over de boomtoppen met de 850 meter lange zip-baan.”
,,Maar een van de mooiste stukken werd niet gefilmd,” zegt Jos. ,,Dat was een bergwandeling. Voor de cameramannen ging dat net iets te ver wegens de zware apparatuur. Ze hebben ook veel met een drone gefilmd, maar die zijn ze boven een bosgebied kwijt geraakt.”
Die camera’s zie ja al na twee dagen niet meer,” legt Riek uit. ,,Het blijft wel vreemd om jezelf op beeld terug te zien, zoals bij de laatste aflevering op het bankje in Albanië waar jij zo romantisch was,” zegt Riek met een blik op Jos.”
In de tv serie komen de twee Reuselnaren regelmatig aan het woord. ,,Door een bepaalde vraagstelling komen verhalen meestal op gang. Maar als ik nu bij de bakker kom weet je wel waar het gesprek over gaat,” lacht Riek. ,,Ik werk soms nog als chauffeur en wordt onderweg als bekende Nederlander herkend,” vult Jos aan.
De volgende uitzending is maandag 19 augustus om 21.25 op NPO 1. In deze uitzending zien we hoe Jos en Riek voor het eerst van hun leven gaan raften.