Kippendief actief

 

Maart 2016

 

Bladel – Jozef Lemmens kreeg zaterdagochtend de schrik van zijn leven toen hij al zijn twaalf kippen dood aantrof. Ook de haan had het loodje gelegd. In een aangrenzende ren waar normaal zijn eenden zitten, was het net veel beter: daar zijn twee eenden verdwenen en werd van een haan de kop af gebeten.

“In het eenden verblijf heb ik de voetsporen van een vos getraceerd,” wijst de Bladelnaar.

Het leven aan de Raamloop in Bladel is normaliter vrij rustig. Net buiten de bebouwde kom heeft Lemmens er zijn eigen paradijsje gecreëerd. Nostalgische voertuigen, zoals een oude hoogkar staan onder een afdak, de witte duiven vliegen er vrij rond. De ganzen hebben het alleenrecht in de vijver, nu de eenden verdwenen zijn en de eieren die de kippen s nachts gelegd hebben, liggen nog in de legbak. “Het zullen de laatste eieren zijn, want de kippen zijn er niet meer,” zegt hij sip.

“Ik vermoed dat er hier in de buurt een vos met jongen zit,” zegt hij, kijkend in de richting van het buitengebied achter zijn huis. “Ik heb de kippenren 1,50 meter hoog afgerasterd en er zijn nergens sporen te zien dat hij onder het gaas doorgekropen is. Wat kan ik nog meer doen?”

Van de twaalf kippen die er in het hok rondliepen, is er een verdwenen. De andere elf liggen er slecht bij. Van enkelen is de kop afgebeten en een andere ligt half ingegraven in de buitenren. “Ik ben er nog niet toe kunnen komen om de boel op te ruimen,” zegt hij. “Dat zal morgen toch moeten gebeuren. De ganzen heeft de rover niet aan kunnen pakken. Ik heb nu nog één eend lopen. Als die komende nacht maar niet aan de beurt komt. Ik heb hier weleens bezoek gehad van een sperwer die een duif verschalkte en bij de buren zat een keer een steenmarter. Daar kan ik nog mee leven, het is ook de natuur en als me dat af en toe een duif kost so what?  Maar dat het hele kippenhok uitgemoord wordt om er uiteindelijk eentje mee te nemen: dat voelt zo zinloos aan.”