Kees Janssen zoekt in zijn boek de kracht van de stilte

 December 2017

 

Reusel - De kracht van je stilte

Schuilt in je vermogen

Op te gaan in iets

Om mee te verdwijnen in het niets…

Voor Kees Janssen uit Reusel (68), hij is er een van Jan van Jan van Geukes uit de Kruisstraat, is fotografie een middel om de stilte te zoeken en te ervaren. Hij zag fotografie altijd als middel om zich creatief uit te drukken. Nadat hij op 59-jarige leeftijd klaar was met het onderwijs, ontstond er ruimte om echt aan de slag te gaan met fotografie. De basis hiervoor had hij enkele jaren daarvoor al gelegd met een foto-opleiding, gevolgd door de oprichting van collectiefinbeeld, een verband van gelijkgezinde fotografen.Al wandelend bij het relatief nieuwe natuurgebied Het Beleven in Reusel, ontdekte hij een nieuwe dimensie van het leven. Vanuit het thema stilte, en met zijn camera als vaste maat, legde hij de natuur vast zoals hij die tegen kwam. Het werd een stilleven op zich, zoals hij eerdere stillevens gezien had in werken van diverse schilders en waardoor hij werd geïnspireerd.,,Bij Het Beleven ontdekte ik pas echt wat de stilte met je doet. Ik zwierf er rond op alle tijdstippen van een etmaal, alle jaargetijden en zag zo de cyclus van het jaar aan me voorbij trekken.

Ik ben op zoek gegaan naar de aantrekkelijkste poses waarin het landschap zich aanbood binnen het door mij gekozen thema. Door er korte, zelf geschreven gedichten bij te plaatsen, wil ik het woord verbeelden. Je kunt het ook omdraaien: het beeld verwoorden. Zo ontstaat er een symbiose, twee elkaar versterkende elementen.” Uit de honderden foto’s die hij maakte, selecteerde hij er een aantal voor een boek dat hij nu uitbrengt onder de titel Stil Beleven.

Op de foto’s, een deel in zwart wit en anderen in kleur afgedrukt, is de natuur in al zijn stilte waar te nemen. Bomen die zich weerspiegelen in het water en de einder die wegsterft in de verte. Vogels en ander dierlijk leven komen er in zijn beelden niet voor, ze verstoren enkel zijn stilte.

,,Het boek is vooral voor mijzelf, maar als er belangstelling is dan is het tegen kostprijs van 25 euro te koop,”  legt hij uit. Bestellen van het boek kan via de mail keesjanssen30@kpnplanet.nl.