Kees Michielse koestert de boerentraditie


Augustus 2016

 Reusel – ‘Wat is dorsen eigenlijk en hoe moeilijk is het om boven op een trekpaard te staan?’

Bij de Oogstdag oude stijl die bij de Hollandershoeve in Reusel werd gehouden, kwamen veel dingen van weleer terug. ‘Maar de mensen herkennen het niet meer, zo weten ze niet waar een vlegel voor dient en wat dorsen is’ zegt Kees Michielse (59). Zelf kent hij het klappen van de zweep nog wel als hij achter zijn Belgisch trekpaard weer een nieuwe lading kinderen op de slede zet.

“Wij willen de mensen uit de Kempen gratis vertier bieden en hen daarbij informeren hoe de oogst er vroeger aan toe ging,” legt hij uit. Dan moet hij verder want inmiddels zit ook zijn eigen kleindochter op de slede. Zijn paard, zeven jaar terug gefokt bij de paters van Westmalle, heeft er zin in en met gelijkmatige tred voert ze de kinderen langs de oude tractoren. Daar is ook Jan Schoenmakers (80) uit Vessem aan het werk. Met sikkel en zicht maait hij op authentieke wijze de speld. ‘Vroeger altijd zelf een boerderij gehad en dit werk blijft kriebelen, legt hij uit.

Dan komen de ruiters en menners van het Zestienspan aandraven. Zeven Belgische trekpaarden geven samen een show weg. Op hun ruggen niet alleen de berijders: enkele clubleden staan bovenop de rug van de paarden en creëren zo een menselijke Pyramide. “Dit is waar de toeschouwers warm voor lopen,” glundert Harrie Lavrijsen van de organiserende Grenslandtrekkers. In eerste instantie staan twee mannen tussen drie trekpaarden maar als zich een derde persoon bij hen voegt, wordt het echt acrobatisch. De derde persoon gaat op de schouders van de onderste twee personen staan en als de Pyramide compleet is, schalt uit de speaker: ‘Hij staat, hij staat’…

“Deze oogstdag wilden we hier twee jaar terug al organiseren,” legt Michielse uit. “Toen overleed Frans Lavrijsen, de eigenaar van de Hollanders Hoeve, waardoor het initiatief in de ijskast werd gezet. Nu, twee jaar later komt het er dan toch nog van.”

Op Het terrein vergaapte het publiek zich verder aan oude ambachten zoals mandenvlechten, de hoefsmid, het maaien met zicht en met een oude binder. Ringsteken vanaf de rug van een paard was nog te doen, maar de roofvogelshow van valkenier Peer Boerboom kon niet plaats vinden. “Het is te onrustig en er is teveel publiek,” stelt Boerboom vast. Om zijn vogels te beschermen blijven ze aan de grond en zijn ze enkel in rust te bewonderen.