Kempische huisartsen spreken verontrusting uit over LOG

 
ED maart 2010
De Kempen – Zeventien huisartsen uit De Kempen hebben een open brief geschreven waarin ze hun verontrusting uitspreken over de groei naar grootschaligheid in de landbouw. De Kempische artsen roepen de gemeentes in hun werkgebied op om zich opnieuw te bezinnen over de LOG’s die er in ontwikkeling zijn. In een LOG (Landbouw ontwikkel gebied) zouden verplaatsende boeren moeten komen maar in de huidige ontwikkelingen zijn projectontwikkelaren hen vóór met hun plannen voor megabedrijven.
‘Het verdwijnen van de groene leefomgeving heeft duidelijk een negatief effect op stress en verhoogd het aantal depressies,’ schrijven de artsen. ‘Maar primair zijn er nog problemen van geheel andere aard’ stellen ze in hun brief.
‘In onze landelijke praktijken zien we veel patiënten met longproblemen die een duidelijke relatie hebben met de intensieve veehouderij. Bij die patiënten neemt de longfunctie af en nemen longziekten als astma en COPD toe.’
De artsen stellen dat steeds meer studies het verband aantonen tussen fijnstof op en rond grote veebedrijven en hart- en vaatziekten. Ook de gezondheidsbeleving zou ernstig onder druk staan door blootstelling aan geur- en ammoniak effecten.
Als actuele voorbeelden noemen ze de besmettingen met Q-koorts en de MRSA bacterie. ‘Het is zeker niet ondenkbaar dat naast genoemde ziektes zich nieuwe ziektes kunnen ontwikkelen die van mens op dier worden verspreid. Niemand durft daar nog de gevolgen van te voorspellen.’
Vic Boemaars van de LOG actiegroep Hulsel-Netersel-Bladel noemt de brief in een eerste reactie logisch. “Wat zij hier concluderen is in de landelijke opinie al lang bekend.”
Ook Jozien van Gompel van de actiegroep ‘Stichting MEGA stallen Nee Lage Merde’ is blij met de actie van de artsen omdat het aansluit bij de beleving van de burgers.