Kerststalbouwers kleuren laatste vlek in

De bouwers uit Hulsel

foto: Kees Seegers en Piet Smolders monteren de lichtjes in de kerstboom

Kerstkrant december 2013

In de tijd van winter en kerst komen de kerststalletjes weer van de zolders en uit de schuurtjes. De kerststallenroute in De Kempen is al jarenlang een begrip, maar hier en daar was er nog een witte vlek, zoals in Hulsel.

Toen Ellen Bouwen in 2000 in dit dorp kwam wonen viel het haar op. Ze vroeg zich af waarom er in Hulsel geen openbare kerststal stond. Het duurde tot januari 2013 dat ze een oproep in het dorpsblad plaatste en het leverde meteen reacties op. De handen werden ineen geslagen en inmiddels is er een witte vlek ingekleurd: De herdertjes staan er bij nachte en de os snuift snaast de ezel. Ook Hulsel heeft een eigen buitenkerststal.

foto: Peter Roest heeft de herdersstaf gevonden

Tussen de Clemenskerk en het stromende water van <I>de Vest<I> staat een houten stalletje. Het douglashout is nog rood gekleurd  maar de pannen  die het dak vormen, nog meer.

Als de deur open gaat, staren manshoge figuren je aan. Paspoppen die je in een modezaak ook tegen kunt komen zijn er aangekleed als koning en als herder. Enkel de levende dieren ontbreken maar dat heeft zijn reden.

‘Ik las de oproep van Ellen en reageerde meteen,’ zegt Juliette van der Heijden. ‘Ik vond het ook jammer dat we geen eigen kerststal hebben. Natuurlijk stond er altijd een in de parochiekerk , maar nu die ook gaat sluiten…’

Ellen kreeg veel bruikbare reacties en iedereen werd op zijn specialiteit ingeschakeld.

‘Juliette bleek goede ideeën te hebben om van poppen beeldende figuren te maken. Er meldde zich ook Peter Roest,  een boer, die aanbood om een kar te leveren, incluis de ruimte om het bouwwerk in de zomerperiode op te slaan. Toen hadden we alleen nog enkele timmerlieden nodig.’

Intussen lopen Kees Seegers en Piet Smolders af en aan en met een timmermansoog kijken ze of alles op zijn plaats staat. ‘Piet en ik hebben altijd in de bouw gewerkt en nu we wat meer tijd hebben is dit een mooie uitdaging,’ zegt Seegers.

De timmerlieden kennen elkaar van het Gilde en een verbond was snel gesloten.

‘Wij gingen bij de andere stalletjes in de Kempen kijken en dan begint het bouwwerk al te groeien,’ legt kees uit. ‘We keken naar de afmeting van de planken, dat bepaalde de afmeting van het stalletje dat 3,5 bij 3,5 meter meet.’

Aan bouwkundige ervaring ontbreekt het de mannen niet, de rest groeit dan vanzelf.

Maar bouwen is één, de rompslomp om alles daaromheen te regelen, is nog meer werk, merkte Ellen Bouwen.

 Parochie

Een kerstboom die voor de stal staat kun je vergeten kregen we te horen toen we bij de gemeente aanklopten,’ blikt Ellen Bouwen terug.
‘Wij zagen het al voor ons: de kerstboom die er altijd stond en dan het stalletje. Toen we bij de gemeente informeerden bleek deze boom van de begroting geschrapt. Na wat praten kregen we voor dit jaar de boom nog wel geleverd maar we moesten wel zorgen voor het plaatsen.

Thieu Vinken en Jan Lavrijsen bij een van de beelden

‘In de zoektocht naar financiele ondersteuning kwamen we uiteindelijk bij de parochie terecht. Het argument dat de kerststal met de kerkstsluiting helemaal uit Hulsel weg zou gaan bleek een goed argument voor ondersteuning. Het was een van de schakels die we nodig hadden,’ zegt Bouwen.Intussen bleef de oproep in het dorpsblaadje reactie opleveren. ‘De een kwam met het aanbod om een mooie stallamp te maken, een ander hielp weer mee om de beelden aan te kleden. Door al die hulp is het een mooi dorpsproject geworden.’

Met het naderen van kerstmis naderde ook de voltooiing van het bouwproces. De kerststal staat reeds op het Dorpsplein aan de Huisacker en op zaterdag 21 gaan de deuren voor het eerst officcieel open. De inzegening door pastoor Wouters is een van zijn laatste daden in de parochie die hij gaat verlaten.

De kerststal is tot 6 januari van 10.00 – 20.00 uur geopend.

‘We hadden graag levende dieren in de stal gehad maar durven het vanwege de kans op vandalisme niet aan,’ zegt Kees Seegers.

Met het maken van de kribbe, met de laatste resjes timmerhout,  zit zijn taak en die van Smolders er voorlopig op. ‘Er zijn al veel mensen die positief reageren,’ zegt de kerststalbouwer. ‘Daarmee merken we dat het gewaardeerd wordt.’

 Route

 De Kempische kerststalroute is al jaren een begrip in de Kempen, dit jaar is voor het eerst de kleinste Zaligheid Hulsel opgenomen in de route. Vertrekpunt is streekmusem De Acht Zaligheden aan de Kapelweg 2 in Eersel. Van 26 december t/m 5 januari (m.u.v. Nieuwjaarsdag) worden er tochten georganiseerd. Opgave via: info@achtzaligheden.nl (0497 515649)

 

Foto: Kees Seegers kijkt met timmermansoog naar de materialen tijdens de bouw.

 

foto: de vier wijzen