Mega-orkest bij muziekhappening

 ED april 2013
 

Reusel – Een afsluitend concert met 150 jeugdmuzikanten moet zondag 21 april de apotheose worden van de muziekhappening die door de Reuselse harmonie Concordia georganiseerd wordt. Voor de jeugdleden van elf Kempische muziekverenigingen is de jaarlijkse muziekdag een hoogtepunt waar maanden naar uitgekeken wordt.

 

Concordia gaat nog een stapje verder dan alleen de muzikanten die op A-nveau spelen. “Wij willen ook de leerlingen tot en met D-niveau een kans geven,” zegt bestuurslid Arie van den Hout.

Het Reuselse muziegezelschap telt op dit moment  ruim honderd leden en richt zich op een breed instrumentarium. Ooit was dat anders, legt hoornist José van Limpt uit. “De vereniging was ooit een fanfare, met enkel koperblazers, maar nu staan we voor veel meer. Het niveau is ook ongelofelijk gegroeid en de tijd van het oubollige hoempa muziek is er niet meer. De jeugd speelt populaire muziek met een CD mee en ook de filmmuziek doet het goed.”

“De jeugdmuziekdag is er om samen van muziek te genieten, maar ook om het gezamenlijk muziek maken te stimuleren,” legt Van den Hout uit.

“En stimuleren is belangrijk,” weet Mark Verhagen die bij Concordia de slagwerkers vertegenwoordigt. “Sinds de basisvorming AMV weer op diverse basisscholen in het pakket zit, trekt de interesse voor de harmoniemuziek weer aan. Vanuit de muziekvereniging organiseren wij instrumenten-oriëntatie om jongeren bewust voor een instrument te laten kiezen. Als je lid wordt krijg je van de vereniging een instrument en kun je bij PULZ de muziekopleiding gaan volgen. Vanaf A-niveau kunnen de jongeren aansluiten bij jeugdorkest LOCOS, een samenwerkingsverband van de harmoniegezelschappen in Reusel-De Mierden: Sirena Hooge Mierde, ONA Lage Mierde en Concordia Reusel. Vanaf B-niveu kan er ingestroomd worden in de grote harmonieorkesten.”

Hoe leuk muziek maken kan zijn, bleek nog bij het Koninklijke bezoek in november. De jongeren van LOCOS mochten een concert geven voor Koningin Beatrix.

“Muziek maken is niet alleen leuk, het stimuleert jongeren ook in hun ontwikkeling, zo heeft onderzoek uitgewezen,” zegt José van Limpt.

De jeugdmuziekdag in het Rabosporthuis in Reusel start zondag 21 mei om 10.00 uur met de indeling in drie groepen:  A- niveau, B-niveau en slagwerk.

Na het bekendmaken van de muziekstukken wordt er de hele dag geoefend voor de afsluitende concerten die vanaf 16.00 uur plaats vinden. Na de optredens van de drie groepen is er een groot afsluitend concert waar alle groepen samen aan deelnemen. Deze afsluiting wordt gedirigeerd door Jules van der Loo.