Kerk te koop

 Januari 2016

 

De uitverkoop van het gelovig vastgoed gaat op dit moment in hoog tempo door. In vrijwel elke Brabantse gemeente worden er kerken en pastorieën gesloten. Wie erover droomde om ooit nog eens in een bijzonder gebouw te wonen heeft nu zijn kans.

In Hooge Mierde staat het voormalige gebedshuis te koop voor de som van 275.000 euro. Degene die bereid is om dat bedrag ervoor neer te tellen, heeft er zonder meer een markant gebouw voor. Het gebouw verkeert nog in goede staat, ook al werd het al in 1923 gebouwd. Bouwpastoor was destijds pastoor Krijnen en nog in 2009 werden er op initiatief van de parochianen authentieke elementen terug gehaald naar het gebouw. Er werd een zoektocht gestart om de oorspronkelijke preekstoel en communiebank terug te vinden en de deur van het gebouw stond vaker open om bezoekers een inkijkje te gunnen.

Na de parochiefusie in 2014 gebeurde er veel in en rond het gebouw. De kerk bleef aanvankelijk open als gebedshuis, maar in augustus van het afgelopen jaar werd ook daar een streep door gezet.

Pastoor Karel van Roosmalen uit de groot Reuselse parochie noemde tegenvallende financiële inkomsten als belangrijkste reden. De voormalige parochianen uit Hooge Mierde legden zich mokkend neer bij dat besluit en houden inmiddels zelf elders alternatieve diensten.

De toekomstige functie van het gebouw mag niet in strijd zijn met de huidige functie van het gebouw, zegt pastoor Van Roosmalen in een eerdere reactie.

In de andere kerkdorpen Lage Mierde en Hulsel leverde de kerksluiting al relatief snel een koper op: in Lage Mierde heeft antiek kenner Ad de Bruin er een mooie expositie in gevestigd en in Hulsel ligt er een voorlopige koopovereenkomst en een plan om er twee woningen met kantoor van te maken.

Het kerkhof dat bij de Hooge Mierdse kerk ligt, blijft in gebruik als parochiekerkhof van de groot Reuselse Clemensparochie. Voor de vrijwilligers die het kerkhof onderhouden, werd er onlangs een onderkomen gebouwd en de Calvarieberg kreeg een opknapbeurt.