Kermis Hulsel weer op één plein
 
Oktober 2019
 

 
 
Een rups midden op straat, in dit geval een rups als kermisattractie. Dit weekend is het weer zover en staat Hulsel weer op zijn kop. Maar automobilisten die door Hulsel rijden moeten een week lang een ommetje maken want dit  jaar wordt er voor het eerst de doorgaande weg voor afgesloten.
De aanleiding om de Willibrordlaan af te sluiten ligt bij het initiatief om alle attracties weer compact bij elkaar te kunnen plaatsen. De eerdere verkoop van de kerk speelt daarbij een rol.
“Vanaf het moment dat de kerk verkocht werd, raakten we een deel van het plein kwijt,” blikt Berry Vingerhoets terug. Hij zet zich samen met enkele andere dorpsgenoten in om de kermis attractiever te maken. “De afgelopen jaren werden noodgedwongen een aantal attracties verder weg uit het centrum geplaatst, maar dat ging wel ten koste van de sfeer,” zegt hij. “We willen graag iets doen, anders bloedt de kermis dood en raken we iets moois kwijt. Door het afsluiten van de doorgaande weg krijgen we meer ruimte om de attracties weer bij elkaar te plaatsen.”
De Hulselse kermis kent al een rijke historie aan vertier, maar blonk nooit uit in grote attracties. Kenmerkend is een knusse kermis met veel gezelligheid.
“Het is nog een ouderwetse kermis waar de kermisgasten op maandagmorgen beginnen met een gratis ontbijt,” vult Leon Tielemans aan. Hij is als uitbater van het enige dorpscafé nauw betrokken bij alles wat de kermis aangaat. “Voor het afsluiten van de doorgaande weg moeten we ons allemaal aanpassen,” weet hij. “Maar we krijgen er ook wat voor terug. We hopen dat de mensen er daarom begrip voor hebben.”
Door de wegafsluiting komt de rups op de kruising van Willibrordlaan en Huisacker te staan. Centraal op het plein komen attracties zoals de botswagens en de draaimolen, geflankeerd door het commerciële vermaak als oliebollen en enveloppentent en enkele kleine kinderattracties.
“Dit jaar gaan de attracties ook al op zaterdag 18.00 uur open,” vult Tielemans nog aan. “Een balonnenclown vermaakt dan de jeugd en vanaf 20.00 uur is er voor de oudere jeugd bierpongen in Het Drieske. Als daar het eerste vaatje wordt aangesloten gaat ook de eerste band los, Sabattical.
Berry Vingerhoets heeft het initiatief om op dinsdagmiddag de Hulselse jeugd gratis gebruik te laten maken van de attracties ook weer uit het stof gehaald. “Dit idee kwam enkele jaren van enkele lokale ondernemers. We willen op deze manier de gezelligheid van de kermis een dag langer vast houden. Er is veel animo voor om de pot mee te vullen, het animo van de jeugd om er gratis gebruik van te maken laat zich raden.”
Maar voorafgaand aan het kermisgeweld is er nog een andere klus want net op dit moment is de kerk opnieuw verkocht en vindt er wisseling van de wacht plaats. De nieuwe eigenaar weet dat hij snel zijn spullen aan zal moeten voeren, want vanaf woensdag 2 oktober is zijn inrit een week lang op slot door de opbouw van de kermis.