Kinderen in de kerk

Jeugd kijkt uit naar boreling
 
 
ED 19 dec 2009 
Lage Mierde – De kinderen leven mee in de moeilijke dagen van Maria en reikhalzend wordt er uitgekeken naar het kindje dat op eerste kerstdag voor het eerst getoond zal worden.
De werkgroep Gezinsvieringen Lage Mierde gooit het roer in de Stefanus parochie radicaal om en houdt eerste kerstdag geen mis maar een echt kraamfeest in de kerk. Jack Naus die als ‘opa Jacobus’ de rol heeft van de vader van Maria, vertelt over het bijzondere feest. “Kerkdiensten spreken de jonge generatie niet meer aan. We zijn gaan kijken wat wel interesseert. Jongeren willen elkaar ontmoeten, wij koppelen er de traditie van kerstmis aan vast. Elk kind legt een tocht af tussen geboren worden en sterven en elk feest dat daar tussenin plaats vindt mag je vieren. Toen we de kinderen er op school over vertelden meldden ze zich massaal aan om een rol te mogen spelen. We zijn met Maria, de moeder in spé, op de basisschool geweest (toen nog gespeeld door Suzan de Laat) en sindsdien leven de kinderen enorm met haar mee.
Naus neemt zijn eigen rol als vader van de aanstaande moeder ook serieus, hij verscheen eerder deze week nog met een oude ezel op school om over de huidige situatie van Maria te vertellen. Die situatie is dat er met kerstmis een boreling verwacht wordt. Dan verschijnen Jozef en Maria (Wiljan en Moniek Paridaans) met hun zoontje Sam in de kerk. Sterdragers zullen hen verwelkomen en de herbergier zal uitleggen waarom ze niet bij hen terecht konden. De muziek wordt door de kinderen zelf gemaakt.
Naus: het levert veel saamhorigheid op. We krijgen nu al vragen van omliggende parochies om het concept te copieren. Voor ons gaat het er om, om terug te gaan naar de essentie. Naar het feest als symbool van geboorte. We hebben een scenario voor het samenzijn maar omdat het een interactief is kan het nog best anders gaan verlopen.
Een plaatselijke bakker heeft er al op ingespeeld door speciale broden te gaan bakken: de kromme errem.
Het kraamfeest van kerstmis begint 25 december om 11.00 uur in de parochiekerk van Lage Mierde.