Varkensbelasting voorlopig nog afgeschoten

Tijd nog niet rijp voor knortax

ED nov 2011

Reusel-De Mierden – Een belasting van één euro voor elk varken om de gemeentekas te spekken. Wie verwacht dat de wethouder financiën er een gat mee in de lucht springt heeft het mis. Het idee van de varkensbelasting ofwel <I>knortax<I> komt uit de koker van de PvdA Reusel-De Mierden. Fractievoorzitter Brenda Cijffers lanceerde het idee voor de varkensbelasting tijdens de begrotingsbehandeling in die gemeente. Reusel-De Mierden heeft grote moeite om het huishoudboekje op orde te krijgen, een extra belasting zou een oplossing kunnen zijn, zo redeneerden de PvdA’ers.

 Het voorstel van de varkensbelasting wordt nog door weinigen serieus genomen, ook niet als er voor elke kip nog een kwartje opzij wordt gelegd.

‘We zitten hier in Reusel-De Mierden met ruim twintig varkens voor elke inwoner, dat kan aardig oplopen. Als je dat doorrekent naar een jaarlijkse bijdrage is de begroting in één klap sluitend,’ aldus Cijffers.

Wethouder financiën Stefan Wouters ziet echter een probleem omdat het idee strijdig is met de landelijke wetgeving. Hij verwijst Cijffers dan ook naar Den Haag om daar het voorstel wortel te laten schieten, Als het daar tot een wetswijziging leidt ziet hij het graag terug op zijn bureau.

Omdat het een motie betrof ontraadde burgemeester Harrie Tuerlings de partijen ten zeerste om er vóór te stemmen. Uitvoering zou strijdig zijn met de Nederlandse wetgeving waardoor het als <I>niet uitvoerbaar<I> ter zijde moet worden geschoven.

Tuerlings zijn oproep werd opgevolgd en de PvdA bleef in de stemronde over het voorstel alleen staan