‘Een Abraham voor de Koning’

of nee, een reserve kroon kan ook, zegt Kobe Rens (6)

april 2017

 

Jordy, Sven, Nora en Eva bij de foto van het Koningspaar

Rens van Gisbergen (12 jaar) zou het wel weten wat hij meenam, als hij Koning Willem Alexander een cadeau aan mocht bieden. ‘Ik zou hem een Abraham geven,’ zegt hij.  ‘Dat doen ze hier altijd als iemand die leeftijd bereikt,’ legt hij uit.

 De activiteiten op Koningsdag kenden dit jaar een goede opkomst. Zo ook in Hooge Mierde. De handen en gezichten waren hier en daar nog verkleumd, maar de reacties van de veelal kinderen hartverwarmend. Op het Myrthaplein in Hooge Mierde stonden de kinderen schouder aan schouder bij het skilopen, spijkerbroekhangen en het plaatjesspel. Op een oranje waslijn moest zoveel mogelijk oranje was gehangen worden

De geste van Rens van Gisbergen om een Abraham aan de Koning te schenken komt niet van zomaar iemand. Een groot deel van de Koningsochtend mocht hij zich de Koning van het spijkerbroek-hangen noemen. Zijn tijd van 1.12. werd later nog wel verbeterd door Jules Bartels, maar dat kon hem toen niet meer deren.

Al vóór de start van de Oranje optocht met versierde fietsen, stonden de gezichten strak bij de kinderen in Hooge Mierde. Kobe Rens (6) heeft een oranje ballon aan de bovenkant van zijn fietshelm als hij even later achter de harmonie aan gaat met zijn versierde fiets. Op het Myrthaplein zoekt hij zich even later zijn groepje op voor de activiteiten.

De vier aanvoerders van groep zeven weten dat het een bijzondere dag is. ‘De Koning is jarig en ik zou hem graag oranje tulpen willen geven, zegt Eva Smolders (12). Haar vriendin Nora van Gisbergen (12) zou het anders doen. Zij zou kiezen voor een mooie oranje taart!

De jongens uit de groep kiezen een ander eetbaar verjaardagscadeau: boerenkaas. ‘Het is typisch Nederland en uit het land van de Haoiboeren,’ zegt Jordy van Herk (12). Zijn vriend Sven Verhagen (11) gaat voor een glazen pot met lekkers erin voor de jarige Koning.

Met een bezoek van waarnemend burgemeester Jetty Eugster wordt de Koningsochtend afgerond. In de namiddag was er vanuit de Schakel de gezinsfietstocht die dit jaar nieuw leven in werd geblazen.

Kobe Rens maakte met propjes oranje papier de 50. Als cadeau voro de Koning zou hij het wel weten: een reserve kroon.