Beatrix in Reusel en de Mierden

 Kleine kernenKrant december 2012

Reusel/Hooge Mierde – Voor de inwoners van Reusel en Hooge Mierde was het bezoek van Koningin Beatrix niet alledaags. In de geschiedenisboeken duikend, bleek het ruim honderd jaar geleden dat een Nederlandse vorstin officieel een bezoek aan deze dorpen gebracht had.  In de wandelgangen is al geruime tijd bekend dat ze privé de weg naar Stal Bartels in Hooge Mierde goed weet te vinden, maar een officieel bezoek is toch even wat anders. Op 9 november 2012 was het zover.

Op de basisscholen van de kerkdorpen Hooge Mierde, Lage Mierde en Hulsel konden ze de vlaggetjes niet aangesleept krijgen. De kinderen leken zich het buitenkansje om de vorstin te zien niet ontnemen. Met zo’n vlaggetje zwaaien, is altijd nog leuker dan in de saaie schoolbanken zitten.

De inwoners van de Hooge Mierdseweg in Lage Mierden visten achter het net. De vlaggen die zij opgehangen hadden wapperden fier,  maar de Majesteit zag ze niet omdat ze een andere route nam.

Bij de Hooge Mierdse Schakel stond het ontvangstcomité wel klaar. Burgemeester Harrie Tuerlings had er alles aan gedaan om de juiste sfeer te creëren,  maar hij kon niet voorkomen dat er toch een groep actievoerders paraat stond. Met hun actie gericht tegen de mega-stallen doorkruisten ze zijn plan om net op dit punt alleen maar positief te scoren. Hij wilde Beatrix graag deelgenoot maken van het open overleg tussen voor- en tegenstanders van grootschalige landbouw. De boeren tegen de burgers, samen aan tafel. Voor één keer met de Koningin erbij.

Frans Berndsen, een van de personen die zijn bedenkingen heeft tegen de grootschalige uitbreidingen,  schoof met de Majesteit aan tafel.  Hij noemde het na afloop een open gesprek en was onder de indruk van de betrokkenheid van Beatrix bij de kwestie.

Na het rondetafelgesprek in Hooge Mierde stond Jacob Van den Borne in Reusel de Koningin met open armen op te wachten. Bij de boomlange van den Borne betekent dat nog al wat. Eerder had hij al een keer commissaris van de Koningin Wim van der Donk over de vloer. Deze begeleidde nu de Koningin op haar tour door Reusel- en de Mierden.

Van den Borne was zeer verrast geweest toen hij de vraag voorgelegd kreeg of het Koninklijke bezoek zijn boerderij aan kon doen. Hij  had er alles aan gedaan om zijn bedrijf op een goede manier te presenteren en ook hij toonde zich verrast door de betrokkenheid van de Majesteit.

De akkerbouwer liet haar zien op welke wijze hij op een moderne, milieuvriendelijke, maar vooral efficiënte manier  zijn aardappels teelt en oogst. Daarbij wordt geen gram teveel aan bestrijdingsmiddelen gebruikt en kan de consument exact terug zoeken op welk perceel en op welke wijze de gewassen gewonnen worden.

Na alle boerenkwesties was de afsluiting van het Koninklijke bezoek in het gemeentehuis van Reusel-De Mierden. Burgemeester Harrie Tuerlings liet hier zien hoe een kleine grensgemeente trots mag zijn op het leefklimaat dat er heerst. De gildebroeders uit de vier kernen van Reusel-De Mierden gaven er acte préséance.

Reusel. Gemeente aan de grens. Terug op weg naar Den Haag moeten de ervaringen bij Beatrix op het netvlies zijn blijven hangen.

Natuurlijk was ze eerder op diezelfde dag al te gast in Tilburg en Hilvarenbeek,  maar toch. Die grensgemeente die gewoon de boeren en de burgers met elkaar aan tafel zet. Waar een aardappelboer de Koningin ontvangt. Reusel-De Mierden zal zich het Koninklijke bezoek herinneren.

Maar koninklijk zullen ook haar herinnering aan het zuiden zijn.