Krasse knarren in de modder

Grand Prix Henk Baars op historische dag

Februari 2017

De datum van 4 februari staat nog steeds in het geheugen gegrift. In het geheugen van Henk Baars en van heel Diessen. Het was op deze datum dat hij in Spanje ooit boven zichzelf uitsteeg en wereldkampioen werd. Precies zevenentwintig jaar later ploegde hij opnieuw door de modder, nu in een iets andere entourage: de Grand Prix Henk Baars.

De motregen daalt langzaam neer in het buitengebied van Hilvarenbeek. In de buurt van de trimbaan staan enkele auto’s en van een afstand is een omroeper door een microfoon te horen. Op de open plek nabij de trimbaan zijn honderden meters aan lint-afzetting te zien. Even is het stil….maar dan beweegt er iets en duikt er een fietser op uit de bossen. Heuveltje op en heuveltje af, een korte draai om een boom en langs de omroeper die de renner aan kop aanprijst.

Bij het horen van de naam Grand Prix komen er al snel visioenen langs van rijen-dikke toeschouwers. Schreeuwende supporters en sporters die zich door een haag van toeschouwers wurmen.

Maar een Grand Prix kan ook iets anders zijn, zo bleek in Hilvarenbeek. Bij de tweede van twee manches reden zeven renners voor de eer en de prijzen. Onder hen Henk Baars zelf en zijn leeftijdsgenoot Gijs Peeters. Peeters, de man die op deze plek in de jaren tachtig zijn triomfen vierde. Als jonge twintiger was hij alle regionale veldrijders te snel af. Het was de tijd dat Henk Baars nog de coming man was.

‘Ik doe nog wel een beetje aan sport maar het mag geen naam hebben,’ zegt Gijs als hij na een uur het licht uit doet van de laatste manche. Als hij over de meet gaat is Henk Baars al bijna opgedroogd.

Zo’n evenement heeft het wel in zich om groter te groeien,’ denkt Henk. ‘We zouden dan de jeugd moeten interesseren en ze moeten er voor open staan dat ze tips krijgen waar ze zich mee kunnen verbeteren.’

Dat het anders kan, denkt ook Jack Peeters, de kartrekker in de organisatie. ‘Het probleem is eigenlijk om op de wielerkalender te komen,’ legt hij uit. ‘Er zijn ontzettend veel veldrijders en mountainbikers. Als je naar de ATB cross kijkt dan zie je honderden deelnemers in diverse klassen. We zijn nu in onderhandeling met de Midden Brabantse Crossbond om een eigen datum toegewezen te krijgen. Het zou dan wel kunnen dat we naar het najaar verschuiven,.

In de eerste van twee bedrijven van de Grand Prix, was een andere Diessenaar de gevierde man. Ton van Korven, al jarenlang in de subtop bij de Masters, was de snelste.

In het tweede deel, met een open inschrijving, won de Belg Hans van den Boogaard. Het winnen is niet uniek voor hem, want hij won dit seizoen al 90% van de crossen waaraan hij deelnam. Na hem kwamen Sander Nooyens en Maarten van Wehl over de meet. De 17-jarige Daan Blijlevens uit Rijen was hier de vierde die finishte, maar hij deed dat wel lopend omdat in het laatste stuk zijn derailleur afbrak.