Kruistocht van deze tijd

 
April 2010-04-02
Hulsel/Hooge Mierde/ Lage Mierde – Een kruistocht door de kerk anno 2010 is een onderneming die niet zonder risico is. Pastoor Wim Wouters durfde de uitdaging aan, zich gesteund wetend door een leger aan toneelspelers en sympathisanten.
Regisseur Jan Berger durfde het aan om diverse verhaallijnen door elkaar te laten lopen die op een mooie manier bij elkaar kwamen. Pontius Pilatus, een rol van Leo van Avendonk, velde het oordeel over Jezus, zoals dat een kleine twee duizend jaar terug ook gegaan zou zijn. De spelers uit de drie kerkdorpen hadden de rollen evenredig verdeeld. De twee Hulselse soldaten Jan Lavrijsen en Jan Maas lieten zich van hun harde kant zien. De joelende menigte en de link naar de moderne problematiek. Kees van Loon, Stefan van de Sande en Merlijn van Gisbergen met ieder een eigen verhaal dat op het einde één verhaal bleek. Een jongeman die een ongeval veroorzaakt, wroeging krijgt en verzoening zoekt met zijn slachtoffer. De liefde die opbloeit is een mooie aanvulling.
Datzelfde gold voor het Haïti verhaal met Nel Jansen, Jolanda Jongen en Sjef van der Heijden. ‘Moderne problematiek’ in een eeuwig jasje, iets wat je in alle culturen, in alle tijdsperioden  terug kunt zien.
Onderwijl blijft het lijdensverhaal het lijdensverhaal. Gust Hermans die gekruisigd wordt, Ria wissink als zijn verdrietige moeder. Pastoor wouters bleef de schakel met de kerk. Geen dienst maar wel bewogenheid. De betrokkenheid van het publiek is de winst voor de parochie en de spelers.
 
Kees van Gool als hoge priester
Kees van Loon als 'modern'slachtoffer
(Ma)ria zoekt troost
Pastoor Wim Wouters in zijn rol als pastoor
eind goed al goed
HW