Met tachograaf op nul rol erin stampen

Trucker Sjef van der Heijden bij buren op toneel

 ED 12 jan 2013

 

Hooge Mierde/Lage Mierde – De uitvoeringen van toneelvereniging Hooge Mierde en het Mierds Stertheater uit Lage Mierde wisselen elkaar af in voor- en najaar. Voor Lage Mierdenaar Sjef van der Heijden is er dit jaar een dubbele rol weggelegd. Behalve dat hij al weer bezig is met de voorbereiding in Lage Mierde later dit jaar, speelt hij binnenkort ook mee in Hooge Mierde waar het stuk ‘De Canadese invasie’ op de planken komt. Op 19, 26 en 27 januari wordt de klucht in De Schakel opgevoerd.

Toneelvereniging Hooge Mierde zocht een vervanger voor de rol van  Boris, nadat een andere speler uitviel. Regisseur Jan Berger klopte bij Lage Mierdenaar Van der Heijden aan en dat bleek niet vergeefs.

“Ik hoor soms van oude rivaliteit tussen Hooge en Lage Mierde maar volgens mij is dat vooral iets van vroeger. Ik ben geen Lage Mierdenaar van geboorte maar woon er al geruime tijd en heb daar totaal geen last van. Sterker nog: als we elkaar kunnen helpen dan zal ik dat zeker doen. Ik heb ook niet het gevoel dat er door mijn komst een van de spelers daar nu werkloos toe moet kijken. Anders hadden ze me immers niet gevraagd. Ook de sfeer op het podium is vergelijkbaar, ook de Hooge Mierdse spelers steken er veel tijd en energie in en iedereen wil er het beste van maken.”

Zijn eerste toneelervaring was met het jeugdvakantiewerk Lage Mierde waar toneel steeds meer de boventoon voerde. Toen in 2010 het Stertheater opgericht werd, wist hij meteen dat dit zijn ding was. “Ik vind het heerlijk in de huid van een ander te kruipen. Voordat ik het podium op stap zijn er wat kriebels, maar als ik eenmaal voor het publiek sta ben ik dat meteen kwijt.”

De 50- jarige truckchauffeur speelde al rollen als advocaat, toerist en vader. Ditmaal kruipt hij in de huid van de apathische zoon Boris, die maar niet aan de vrouw geraakt.

“Het is een onvervalst klucht,” zegt hij. “Tijdens het repeteren liggen we al dubbel en bij de uitvoeringen verwachten we dit ook van het publiek. Een van mijn tegenspelers is Nel Jansen, zij is in alles een tegenpool van mij. Ze kan zo droog en Adrem zijn, terwijl ik liever kies voor het energieke. Misschien is dat wel Lage Mierde versus Hooge Mierde…  Ik moet de rol er in relatiefkorte tijd in stampen, daarom heb ik de tekst altijd bij me in de truck. Tijdens de verplichte rusttijden en bij het laden en lossen lees ik de teksten door. Dat moet goed komen.”

Toneelvereniging Hooge Mierde speelde al eerder de voorloper van dit stuk, dat door Carl Slotboom geschreven is. Kaarten voor ‘De Canadese Invasie’ met de avonturen van de familie Bruinsma, zijn te reserveren op tel nr 06-16101860  tussen 18.30 uur en 20.00 uur.